Nu al verslaafd aan de iPad

Nieuws | de redactie
16 juni 2010 | "Soms heb je mazzel. Zo had ik al een paar maanden geleden een ticket om op 3 april naar de VS te vliegen voor een week onderzoek voor de HAN. Een maand voor vertrek kondigde Apple aan dat de iPad op die dag in de verkoop zou gaan." Frans Nauta vertelt wat er toen gebeurde.

Frans Nauta, lector Innovatie in de Publieke Sector: “Dus toen ikafgelopen zaterdagavond incheckte bij mijn hotel in New Orleans,kon ik daar ook meteen een fonkelnieuwe iPad in ontvangst nemen. Ikheb er nu bijna twee maanden mee kunnen werken. Hier mijn eerstewaarnemingen.

Wat is iPad niet?

Laat ik maar beginnen met wat de iPad niet is. De iPad isnog geen ideaal apparaat om boeken mee te lezen. Daarvoor is hetiets te zwaar. Het scherm leest ook minder rustig dan bijvoorbeeldde Kindle van Amazon, omdat het verlicht is. In het zonlicht lezenis daarom geen optie. De iPad glijdt voor je gevoel ook te snel uitje handen. Dus zo lekker nonchalant als je met een boek of eentijdschrift omgaat, dat zit er niet in, want je laat niet graag 600dollar uit je handen vallen. Er blijft dus ruimte voor gewoneboeken en ook voor speciale ebook readers zoals de Kindle.

Nou is boeken lezen één ding, maar driekwart van mijn lezen heeftmet werk te maken. Rapporten, onderzoeken, wetenschappelijkeliteratuur, dat soort spul. En daar is de iPad geweldig voor. Hetis leeswerk waar je sneller doorheen loopt en wat je vaak zittendachter je bureau doet, en dat kan prima met een iPad. Je hoeft aldie stukken niet meer te printen, je kunt gewoon op je schermlezen.

Daar komt bij: je kunt dat soort leeswerk koppelen aan jecomputer. Aantekeningen, ratings, literatuurverwijzingen, dat kunje allemaal met je iPad doen en later terugvinden op je pc als jehet nodig hebt voor een column of een wetenschappelijkartikel.

Behoorlijk briljante alleskunner

Daarnaast is de iPad is behoorlijk briljant als snelleonline alleskunner. Iets online opzoeken, nieuws lezen, email doen,gaat allemaal prima. Het typen van niet te lange berichten is goedte doen. Het ‘scherm-toetsenbord’ is niet perfect, maar beslistgoed genoeg om je email mee te beantwoorden.

Ook is de iPad een echt amusementsmonster. Spelletjes doen isgeweldig, de PSP en de Nintendo DS zijn in één klap gedevalueerdtot suffe kinderspeeltjes à la Lego Duplo. TV en films kijken isook top, en podcasts-videos zoals de TED-lezingen. Allemaal ideaalvoor op reis.

Bij elkaar is de iPad een ideale kleine computer voor onderweg.Een dag onderweg betekent: email lezen en kort beantwoorden, nieuwslezen, stukken lezen en heel soms wat dingen wijzigen in eendocument of een presentatie. Meer niet. De batterij-levensduur isuitzonderlijk, je kunt echt minstens tien uur browsen, mailen,films kijken, muziek luisteren, dus er hoeft geen voeding meeonderweg.

Scheelt ook weer gewicht. De laptop wordt de thuiscomputer die zoaf en toe het huis verlaat als er serieus buiten de deur achter eencomputer gewerkt moet worden. Zoals bij een onderzoeksweek in hetbuitenland.

Ook voor studenten

Uit het bovenstaande volgt dat de iPad ook voor onzestudenten een ideale kleine computer is. Mijn inschatting is datbinnen vijf jaar de helft van onze studenten met een apparaat à laiPad in de collegebanken zit. Want tijdens een college typen op eentoetsenbord, verscholen achter een scherm, dat is uiteindelijk nietprettig. Op een tabletcomputer kun je gewoon aantekeningenopschrijven in plaats van typen. Je synct alles online, zodat je erthuis of op de hogeschool altijd bij kunt.

En zo’n enorme laptop van 3 kilo in je rugzak, dat schiet ook nietop. Nee, dan liever een iPad van 700 gram, die amper een centimeterdik is, met een batterijtijd van tien uur en voor een lagere prijsdan een laptop. Ja, ik denk dat we als hogeschool aan het begin vaneen stevige ICT-revolutie staan.

Of het iets is voor jou? Als je honderd procent happy bent met jebestaande laptop en smartphone heb je geen iPad nodig. Maar als jehet gevoel hebt dat de afstand tussen die twee te groot is en jemisschien iets hebt aan een apparaat ‘er tussenin’: give it a try,you’ll like it a lot. Waarschijnlijk is de iPad vanaf eind juni inNederland te koop. Als je dat te lang duurt kun je nu al terecht inFrankrijk, Engeland en Duitsland. Een mooie aanleiding voor eenstedentrip, nietwaar?

Frans Nauta is lector Publieke Innovatie aan de HAN


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK