Spinoza’s naar Leiden

De Spinozapremie wordt sinds 1995 toegekend aan Nederlandseonderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. Zijkrijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan onderzoek naar keuze.De wetenschappers ontvangen de prestigieuze premie voor hunvoortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek. De winnaarszijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers teinspireren.
Winnaars 2010
Prof. dr. N. (Naomi) Ellemers, hoogleraarSociale psychologie van de organisatie aan de Universiteit Leiden.Ellemers combineert praktijkonderzoek met laboratoriumexperimenten.Ze beargumenteerde én toonde aan dat mensen zich vooral inzettenals ze zich moreel kunnen identificeren met hun groep oforganisatie. En dus niet als ze meer kunnen verdienen of betereloopbaanvooruitzichten hebben.
Prof. dr. M. (Marijn) Franx, hoogleraarAstronomie aan de Universiteit Leiden. Franx onderzoekt de vormingen evolutie van sterrenstelsels. Franx is dé Nederlandse specialistvan de Hubble-ruimtetelescoop. Hij ontdekte onder andere met zijnteam dat het vroege heelal zeer veel oude sterrenstelsels bevat diewel tien keer zwaarder zijn dan de Melkweg, en vele malen kleiner.Recent brak hij nieuwe afstandsrecords met de Hubble.
Prof. dr. P. (Piet) Gros, hoogleraarBiomacromoleculaire kristallografie aan de Universiteit Utrecht.Gros bepaalde de 3D-structuur van het reusachtige C3-eiwit. Degrootte van het eiwit maakte deze klus lastig en tijdrovend. Hetonderzoek van Gros legt de basis voor medicijnontwikkeling op hetgebied van reuma, lupus, sepsis, nierziekten en hart- envaatziekten.
Prof. dr. I. (Ineke) Sluiter, hoogleraarGriekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden. Sluiteronderzoekt de antieke ideeën over taal en hun maatschappelijkeimpact, bijvoorbeeld in opvoeding en onderwijspraktijk. Zevergelijkt normen en waarden van de oudheid met die van nu. Zijkijkt ook naar de rol van taal in de vorming van socialeidentiteit.
Meer over deze vier onderzoekers, de juryrapporten en dewinnaars van voorgaande jaren vindt u
Meest Gelezen
Wat vindt BBB eigenlijk van hoger onderwijs?
Susanne Täuber: "Wie haar klacht niet laat afzwakken, wordt kapotgemaakt"
“Als studenten ChatGPT inzetten om voor hen te denken, doen docenten iets fout”
Het BSA heeft ook een nuttige kant
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
