“Geef ons eigen ruimte”

Het symposium werd georganiseerd door de Directie Kennis van hetMinisterie OCW en het Platform Bèta Techniek (PBT). Circa vijftiggenodigden, allen betrokken bij innovatie-uitvoering enverander-aanpakken in het onderwijs, namen deel aan het symposium.De deelnemers waren afkomstig van onderwijsinstellingen (vanbasisonderwijs tot wetenschappelijk onderwijs),uitvoeringsorganisaties, bedrijfsleven, onderzoekers enbeleidsmakers.
Ruimte en profiel
In de afsluitende paneldiscussie vroeg discussieleider HarryStarren aan de deelnemers wat hun belangrijkste conclusie van dedag was. “De boodschap naar de overheid: geef ons eigen ruimte.Laat ons onze eigen gang gaan, maar help ons wel als we daaromvragen. En help ons niet als we daar niet om vragen,” zei JoséLazeroms, Directeur-Generaal Primair en Voortgezet Onderwijs vanMinisterie OCW. En “Vertrouw op eigen initiatieven,” vult DirecteurPBT Hans Corstjens aan.
HAN-voorzitter Ron Bormans vindt dat alle instellingen kwaliteitmoeten leveren. “Maar dat wil niet zeggen dat we allemaal dezelfdekwaliteit moeten leveren. Niet elke hogeschool hoeft bijvoorbeeldondernemend te zijn. En daarvoor moet de overheid ruimte geven. Pasop met het benoemen van de koplopers en achterblijvers. Als ikervoor kies om niet een ondernemende hogeschool te zijn, maar meprofileer met een bepaald maatschappelijk thema, dan ben ik noggeen achterblijver,” aldus het lid van de commissie Veerman.
U leest het uitgebreide beeldverslag van de conferentiehier.
Meest Gelezen
Europese Unie: ‘Academische vrijheid in Nederland verslechtert’
UvA-studenten dagvaarden universiteit om internationalisering
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
Laurens Buijs splijtzwam bij universiteitsbladen
Nederlandse universiteiten dalen op vrijwel alle domeinen in de QS-ranking
