Medicijninnovatie onder druk

Nieuws | de redactie
7 juli 2010 | Er moet dringend iets gebeuren aan de financiering en het intellectueel eigendom rond innovatieve medicijnen en hun ontwikkeling. De Europese universiteiten en een reeks van denktanks en innovatieclubs komen met een noodkreet, om de programma’s op dat terrein een impuls te geven.

De EUA en partners schrijven onder meer: ‘Innovative MedicinesJoint Technology Initiative (IMI) was launched in May 2007. Fromthe beginning, significant stakeholder groups have expressedconcerns about IMI’s intellectual property rights policy and itsfunding model.

These concerns have been repeated on several occasions and havebeen transmitted to the IMI Member States Group, the IMI JointUndertaking (JU) Governing Board and the European Commission.Participation in the first two calls has been well below potential,because many organisations – SMEs, research organisations anduniversities – have not participated fully as a result of concernsregarding the complex and potentially un-balanced IMI IP policy andunattractive funding model. The programme is unlikely to achieveits objectives if participation remains sub-optimal.’

U leest het gezamenlijke statement van de EUA, Duitse, Zweedse,Spaanse en Vlaamse instituten hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK