Kremlin wil van Loekasjenko af?

Nieuws | de redactie
18 augustus 2010 | Het geduld van Poetin en de Russische gas- en oliebranche lijkt op. Openlijk wordt in Moskou gewerkt aan de vervanging van dictator Loekasjenko van Belarus. Worden de onderdrukte studenten en anderen in de civil society aldaar er beter van?

Na de zoveelste ‘gasprijsruzie’ en dreigementen bij de doorvoernaar West-Europa merkt Moskou, dat de onberekenbare Wit-Russischeheerser een risicofactor blijkt. Zou hij in begin 2011 zich weerlaten herkiezen voor 5 jaar, komt men van dit probleem niet af.Deze zomer is de aanval daarom ingezet, met soms zeer opvallendebondgenoten.

De staatstelevisie in Rusland vertoonde – als waarschuwing?- primetime twee films over de verdwijningen waarLoekasjenko berucht om is, bij zijn opponenten, journalisten enandere dissidenten. Lees en bestel hier hetschokkende boek, dat zijn gevluchte ‘beul’ recent in Nederlanduitgaf. Tevens werd het kleurrijke privéleven van de dictator ineen documentaire op de Russische tv belicht. Zo nam hij zijnzoontje bij zijn masseuse mee naar een audiëntie bij PausBenedictus, die blijkbaar van niks wist daarover.

In Moskou zijn sindsdien ook verschillende, openlijke gesprekkengeorganiseerd met oppositieleiders uit Belarus. Kremlin-favorietals tegenkandidaat tegen Loekasjenko zou de onderminister vanBuitenlandse Zaken zijn, Andrej Sannikow. Deze is een nieuweburgerbeweging begonnen die pro-Europa wil zijn. De dictator lietdaarop de grootste vijand van Poetin optreden op de staatstelevisiein Minsk: president Michail Saakasjvili van Georgië. De rapen zijngaar, al met al.

Poetin en zijn aanhang zouden al in deze maand conclusieswillen trekken, want in september verwacht men de aankondiging vande herverkiezingscampagne in Belarus door Loekasjenko. In Brussel,Straatsburg en Den Haag kijkt men met argusogen naar wat daar gaatgebeuren. Vorige keer beweerde Loekasjenko na een tijd al eens, dat hij zijnongekende electorale succes bewust had gemanipuleerd: om de EUte gerieven had hij de werkelijke steun van ht dankbare volkvan Wit Rusland maar wat verlaagd. Van 93% naar 80%!


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK