Professor als popster

Nieuws | de redactie
16 augustus 2010 | Komend weekend vindt voor de zesde keer Lowlands University plaats. Tijdens de vorige edities wisten wetenschappers telkens de muziek van het popfestival te verstommen met kennis. Welke ‘popsterren’ treden dit jaar in de voetsporen van Plasterk, Dijkgraaf, Ockels, Lubbers en Bolkestein?

De ‘popsterren van de wetenschap’ die dit jaar hoorcollege ineen tentzaal zullen geven op het muziekfestival Lowlands zijnLouise Fresco (foto), Eric Postma, Peter-Paul Verbeek, MarianJoëls, Jan van Hooff en de Zuid-Afrikaanse fotograaf endocumentairemaker Greg Marinovich. De organisatie van LowlandsUniversity is wederom in handen van Coolpolitics en wordt medemogelijk gemaakt door NWO, KNAW, Universiteit Twente en NCDO.

GregMarinovich, winnaar van een PulitzerPrize, bijt het spits af op de vrijdag van LowlandsUniversity. Uit de praktijk kan hij meepraten over de impact vanmedia op de alledaagse beeldvorming. Maar op welke manier draagtjournalistiek precies bij aan deze beeldvorming? Kunnentechnologische achterstanden als beperkte internettoegang,tegelijkertijd ook een uitdaging vormen voor journalisten inconflictsituaties? En kunnen verslaggevers wellicht een bijdrageleveren aan sociale verandering in ontwikkelingslanden?

Computer als kunstkenner

Hoogleraar Kunstmatige Intelligentie (AI) Eric Postma, verbonden aan het Tilburg Centrefor Creative Computing (TiCC) van de Universiteit van Tilburg,richt zich op het ontwikkelen van een digitale analyse vanschilderijen. Dit computerprogramma zal in de toekomst moetenbepalen of het schilderij dat bij oma boven de schoorsteenmantelhangt een échte Van Gogh is of slechts een fake. Zijncomputers straks dé grote kunstkenners?

Duurzaamheid

Over niets zijn we zo eensgezind en tegelijk zo weinigdaadkrachtig als over duurzaamheid. Universiteitshoogleraar Louise Fresco (Universiteit van Amsterdam) weet daar alles van.Ze behaalde internationale faam op het gebied van duurzameontwikkeling. Tijdens haar college legt Fresco uit wat duurzaamheidnou eigenlijk écht betekent en dat ‘groen’ vooral niet de speeltuinmoet zijn van iedereen die droomt van allesomvattende idealen.

Grens van de mens

We slikken laboratoria op chipformaat in als pil om in een vroegstadium darmkanker te kunnen vaststellen en we plaatsen implantatenin hersenen om de gevolgen van Parkinson te verminderen. Maar hoemenselijk ben je nog als je rondloopt met dergelijke implantaten,protheses en gekweekt weefsel? Hoogleraar Filosofie van Mens &Techniek Peter-PaulVerbeek (Universiteit Twente) geeft les in ‘de grens van demens’.

Wat doet stress?

Een beetje stress op z’n tijd is heel gezond. Maar wat gebeurter als je langdurig stress hebt waar je geen controle meer overhebt? Op de Lowlands-zondag vertelt Marian Joëls,hoogleraar Neurobiologie, tot in detail wat stress met de hersenendoet. Hierbij kijkt ze in het bijzonder naar de gevolgen van stressop het leergedrag en het nemen van beslissingen.

Sociale apen

Aan emeritus-hoogleraar ethologie Jan van Hooff (UniversiteitUtrecht) de eer om Lowlands University 2010 af te sluiten. Jan van Hooff groeide op’ in het ArnhemseBurgers’ Zoo. Gefascineerd door chimpansees kwam hij erachter datDarwins ‘survival of the fittest’ niet staat voor het sterkste dierdat overleeft, maar voor het meest aangepaste dier. Maar hoe pasteen dier zich aan in een groep waar alleen maar instinct en geengevoel heerst? Bestaat er zoiets als sociaal gedag en samenwerkingonder dieren?

Lowlands University vindt plaats van 20 t/m 22 augustus 2010in de Echo-tent op Lowlands. Meer info is te vinden op www.coolpolitics.nl.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK