Zware klap voor zwaartekracht

Nieuws | de redactie
23 augustus 2010 | Hoogleraar Theoretische Fysica Erik Verlinde (UvA) oogst internationale aandacht met een artikel waarin hij een nieuwe kijk op de zwaartekracht presenteert. Waar Isaac Newton ons vertelt dát er een appel van de boom valt, zet Verlinde een eerste stap om uit te vinden waarom dat gebeurt. “For me, gravity doesn’t exist”, zegt hij tegen de New York Times.

UvA-hoogleraar Verlinde legt met zijn artikel ‘On the Originof Gravity and the Laws of Newton’ de basis voor een nieuwedenkwijze over zwaartekracht. “Newton en Einstein hebben theorieënontwikkeld waarmee de zwaartekracht kan worden beschreven.Jarenlang zijn hun ideeën het uitgangspunt voor wetenschappersgeweest. Newton en Einstein vertellen echter niets over wat deonderliggende processen van zwaartekracht zijn. Ik heb de basisgelegd om zwaartekracht op een nieuwe manier te bekijken. Ik doedat door zwaartekracht te benaderen door de onderliggende processente beschrijven, zoals dat binnen de thermodynamica gebruikelijkis,” aldus Verlinde.

De New York Times introduceert het onderzoek van Verlinde: “It’shard to imagine a more fundamental and ubiquitous aspect of life onthe Earth than gravity, from the moment you first took a step andfell on your diapered bottom to the slow terminal sagging of fleshand dreams. But what if it’s all an illusion, a sort of cosmicfrill, or a side effect of something else going on at deeper levelsof reality?”

U leest het volledige interview met Erik Verlinde in de New YorkTimes hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK