Funniest celebrity nieuwe econoom Witte Huis

Nieuws | de redactie
13 september 2010 | Yale, MIT en Chicago alumnus prof. Austan Goolsbee wordt Obama’s nieuwe topeconoom. Hij is bekend om zijn scepsis over subsidie voor verouderde fabrieken en geniet faam als ‘DC’s funniest celebrity’.

 


Austan Goolsbee is één van de vele toppers uit de wetenschap dieObama naar het Witte Huis heeft gehaald. Hij komt uit Texas,studeerde aan Yale en promoveerde aan MIT. De president kent hemals oud-collega aan de Universiteit van Chicago en waardeert zeerGoolbee’s talent om zijn beleid helder in de media te’verkopen’.

Goolbee’s ervaring als ‘standup comedian’ is daar ongetwijfelddebet aan. Vorig jaar werd hij na een comedywedstrijd gekroond als’DC’s funniest celebrity’. Hij grapte destijds: “I’ve talked to some of the leading CEOs atbanks, and I do think that they learned some important lessons fromwhat just happened…Like spend your bonus quickly.”

Liberale inslag

De nieuwe voorzitter van de Council of Economic Advisors (CEA)is pas 41 jaar. Tijdens Obama’s verkiezingscampagne speelde hij aleen belangrijke rol achter de schermen. Zo lekte uit dat hijCanadese topambtenaren geruststelde over de protectionistischegeluiden die Obama als kandidaat van de Democrats verplicht was afte geven. De sterk gegroeide rol van de CEA in het Witte Huis zaldan verder toenemen, zo wordt verwacht.

Het wetenschappelijk werk van Goolbee is sterk liberaal vaninslag. Zelf noemt hij zich een ‘datasnuffelhond’ en houdt hij vanempirische analyses die algemene waarheden helpen ‘debunken’. Zopubliceerde hij onderzoek waarin hij bestreed datbelastingverlagingen zich vanzelf terugbetalen aan de overheidskasdankzij een versnelde groei van de economie.

In-house-critics

De liberale econoom heeft ook al aangetoond de ‘guts’ te hebbenom de president tegen te spreken. Goolsbee heeft volgens geruchtenvergeefs geprobeerd de president te ontraden om miljarden te stekenin technologisch en economisch achteropgeraakte autogigantenChrysler en General Motors. Obama beloont blijkbaar zijn’in-house-critics’, een unieke eigenschap voor politici.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK