Lectoraat voor groot choreograaf

Nieuws | de redactie
8 september 2010 | Jirí Kylián, één van de meest gelauwerde choreografen, gaat bij Codarts in Rotterdam het lectoraat 'One Of A Kind' leiden. Zelden nog treedt een kunstenaar van wereldformaat in een dergelijke rol en met een eigen onderzoeksproject op bij een hoger onderwijsinstelling.

Samen met kunstenaars en theoretici uit verschillendedisciplines doet Jirí Kylián – met associate researchers dr.Friederike Lampert en dr. Désirée Staverman – onderzoek naar eenreeks thema’s die gerelateerd zijn aan dans en choreografie, metals voornaamste doel het verkennen van de bredere context van dedanser en de choreograaf. Enkele thema’s zijn: de expressiviteitvan het menselijk lichaam in diverse leeftijdsfasen, de stem en hetgesproken woord, muziek, decorontwerp en architectuur, kostumering,fotografie, video en belichting.

Om de uitkomsten van het onderzoek in een breder kader teplaatsen, zijn ook wetenschappers uit vakgebieden als sociologie enfilosofie bij het project betrokken. Het lectoraat stimuleertstudenten en docenten van Codarts hun kennis te verbreden en uit tewisselen.

De samenwerking met Jirí Kylián heeft niet alleen een groteuitstraling op het dansvakonderwijs bij Codarts, maar tevens op deprofessionele danseducatie in het algemeen. Als choreograaf eninspirator van het Nederlands Danstheater verwierf hij wereldfaamen maakte dit gezelschap tot een van de toonaangevende vernieuwersin de dans. Het lectoraat One Of A Kind – dat is vernoemd naaréén van de meest spraakmakende balletten van Jirí Kylián – wordt inboekvorm en als dvd gedocumenteerd en gepubliceerd.

Foto: Sabine Kupferberg


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK