Lessen van Lehman

Nieuws | de redactie
15 september 2010 | Vandaag twee jaar geleden was de ondergang van Lehman Brothers een feit. De wereld zit nog midden in de gevolgen van de economische crisis die daarmee echt doorbrak. Toch kunnen er al een aantal belangrijke lessen getrokken worden. ScienceGuide zet er een aantal op een rijtje.  • UvT-econoom Sylvester Eijffinger noemt de dag twee jaar geleden’de meest surrealistische Prinsjesdag ooit’. Lees hier zijn vraaggesprek met ScienceGuide over degebeurtenissen van toen en de lessen die hij trekt.

  • Topeconomen Arnoud Boot (UvA) en Eric Bartelsman (VU) noemdendirect bezuinigen uit den boze. Er moet wordeningezet op innovatie. Lees hun betoog op ScienceGuide hier.

  • David de Cremer, hoogleraar Behavioural Business Ethics (RSM),onderzocht de bonuscultuur. “De resultaten van mijn onderzoek tonenaan dat de noodzaak van het toekennen van bonussen in de bancairesector een zelf gecreëerde mythe is.” Meer vindt u hier. 

  • “De crisis zit in het systeem zelf. De ethiek van de economiemoet daarom fundamenteel herijkt worden. De secretaris-generaal vande OECD, Angel Gurría,zet aan tot een diepgaande discussie: “We are facing a systemicfailure.”

  • Nout Wellink verdedigde tijdens het HBO-congres de financiëlesector door er op te wijzen dat “lessen trekken niet hetzelfde isals je als hyena’s storten op één groep die ‘een lesje moet leren’,terwijl men zelf als Pilatus de handen in onschuld wast.” Dit wasniet de inhoudelijke reflectie op de governance en toezichttakenvan complexe organisaties als banken en HO-instellingen waar men ophad gerekend. Dit leest u hier.

  • RUG-Hoogleraar Janka Stoker gaat toezien op het toezicht van DeNederlandsche Bank. Meer over haar benoeming leest u hier.

  • Het rapport Post Crisis: e-Skills are Needed to DriveEurope’s Innovation Society van bedrijven als Microsoft enShell liet zien dat de komende jaren een aanzienlijke impuls nodigis voor het opwaarderen en uitbreiden van de IT-vaardigheid vanwerknemers. “Governments must continue to invest in education andtraining to ensure workers are equipped for meaningful employment.”Lees hier verder.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK