Soms zit het mee, soms…

Nieuws | de redactie
16 september 2010 | Een ziekteverwekker in rozen, Botrytis, is resistent voor de ingewikkeldste bestrijdingsmiddelen. Maar een scheutje huis-, tuin- en keukenchloor doet wonderen, ontdekten Wageningse onderzoekers twee jaar geleden bij toeval. Maar toen begon het gedoe pas.

Serendipiteit: Het talent om met behulp van toeval enintelligentie een niet gezochte vondst te doen. Het beroemdstevoorbeeld is de ontdekking van penicilline in 1928, toen AlexanderFleming tijdens zijn onderzoek naar stafylokokken ineens eenbacteriedodende stof  opmerkte. Een ander klassiek voorbeeldis Alfred Nobel die al ‘knoeiend’ op het idee van dynamiet kwam. En dan is er nu ookhet verhaal van de Wageningse agrotechnoloog Ernst Woltering, zomeldt Resource.

Controlemiddel blijkt oplossing

Botrytis is een groot probleem in de rozenteelt. Elke roos isbesmet met sporen van botrytis. Die sporen moeten worden gedood,voorafgaand aan vervoer per schip of vliegtuig naar de consument.Omdat de schimmel snel resistent wordt voor bestrijdingsmiddelen,gebruiken telers ingewikkelde spuitschema’s met vier of vijfmiddelen om de schimmel te doden.

Dat kan veel simpeler, leggen Amerikaanse en Wageningseonderzoekers deze maand uit in het tijdschrift PostharvestBiology and Technology. Agrotechnoloog Ernst Wolteringvergeleek met Amerikaanse collega’s van UC Davis commerciëlemiddelen om botrytis te bestrijden in het laboratorium. Tijdens detest gebruikten de onderzoekers een chlooroplossing alscontrolemiddel. Tot hun verbazing werkte het chloor beter dan deandere middelen. Een liter water met een klein scheutjehuishoudchloor (één of twee milliliter) volstaat, zegt Woltering.Het chloor doodt de sporen van de schimmel. “Als de plant al isgeïnfecteerd door de schimmel, werkt het chloor niet.”

Patent geweigerd

Woltering heeft het chloor inmiddels getest bij partijen rozentijdens containervervoer op schepen. Gebruik van chloor leidt totvijftig tot zeventig procent minder aantasting door botrytis.Bovendien is bij wel aangetaste rozen de schade minder erg,concludeert Woltering uit dit onderzoek.

De onderzoekers ontdekten de gunstige werking van chloor tweejaar geleden al, maar zochten eerst uit of ze patent op hun vindingkonden aanvragen. “Maar de oplossing is zo verschrikkelijk simpeldat een patent niet kan”, zegt Woltering. “Iedereen kan dechlooroplossing zo kopen. De vinding is niet te beschermen. Daaromhebben we de uitkomsten nu maar eens gepubliceerd.”

Bovenstaand bericht is afkomstig  van Resource, hetblad voor Wageningen UR


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK