Utrecht klinkt als een klok

Op het Domplein wordt ’s middags een klokkenoven ingerichtwaarin het brons op temperatuur wordt gebracht. Rond 22.00 uurvindt de gieting plaats, waarbij een mal, ingegraven in eenzandberg, gevuld wordt met vloeibaar brons van 1100 gradenCelsius.
Het gloeiende brons op een donker Domplein zal een spectaculairschouwspel opleveren. Bovendien wordt de gieting begeleid doormuziek en het geluid van de Domklokken. Sinds de 16e eeuw is ergeen klok meer gegoten in de Domstad. Vanaf toen werd het mogelijkom klokken te vervoeren en werden ze elders gegoten.
De ‘Anna Maria’
De nieuwe klok wordt vernoemd naar Anna Maria vanSchurman, de eerste vrouw die in de zeventiende eeuw collegesvolgde aan de Universiteit Utrecht. De klok van 75 kilo en eenonderdoorsnede van 42 centimeter, zal een afbeelding van haardragen.
De klok komt in het torentje van het Academiegebouw te hangen enzal tijdens de viering van het 375-jarig bestaan van deUniversiteit Utrecht in 2011 voor het eerst luiden.
Ouverture 1812 met Domklokken
Op en rond het Domplein vinden de gehele dag activiteitenplaats rond de klokgieting. Hoogtepunt is het concert vanhet Utrecht Studenten Koor en Orkest (USKO). Deze zal ‘Ouverture1812’ van Tjaikovsky ten gehore brengen, onder begeleiding van deDomklokken en echte kanonnen. Kijk
