Veel antibiotica in ziekenhuis

Nieuws | de redactie
24 september 2010 | Ziekenhuizen verstrekken onnodig vaak antibiotica. Dit bevordert dat meer resistentie ontstaat en dat is niet wenselijk. Ina Willemsen analyseert in haar VU-promotieonderzoek waarom te vaak nog deze middelen voorgeschreven worden.

Door antibiotica te vaak of onjuist te gebruiken, kunnenbacteriën resistent worden. De VUMC-onderzoekster gingna hoe te voorkomen dat antibiotica te vaak worden gebruikt.Het ontstaan van resistente bacteriën is te voorkomen door medischpersoneel beter te scholen, duidelijke protocollen op testellen en een terughoudend beleid te voeren bij het verstrekkenvan antibiotica.

Dat dit zinvol is blijkt uit de cijfers die hier een rol spelen.Dagelijks wordt ruim dertig procent van de ziekenhuispatiënten metantibiotica behandeld. De impact daarvan is groot, want hoecomplexer de zorg die daarmee wordt verleend, hoe vaker resistentieaa de orde komt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK