Hightech chip blijkt kameleon

Nieuws | de redactie
15 oktober 2010 | Satelliet-tv ontvangen zonder een schotel te hoeven richten. Digitale radio ontvangen op je mobiel zonder dat de batterij snel leegraakt. Het wordt mogelijk dankzij de ontwikkeling van een hightech chip waarop Marcel van de Burgwal 15 oktober promoveert aan de Universiteit Twente. Zijn ‘multi-processorchip’ is voor vele toepassingen geschikt.

Satellietsignalen ontvangen kan straks niet alleen per schotel,maar ook met niet-beweegbare antennes die bestaan uit een rastervan eenvoudige vaste, vrijwel platte antennes die bijvoorbeeld ophet dak van een auto passen. Het nauwkeurig richten van de schotelis dan niet meer nodig: het raster van antennes vormt een ‘virtueleschotel’.

Zeker voor mobiele toepassingen, zoals satelliet-tv onderweg, isdat een groot voordeel. Het eigenlijke ‘richten’ gebeurt dan doorheel veel rekenwerk. Het is te vergelijken met het LOFAR-project, waarin talloze eenvoudigeantennes op de hei in Drenthe samen een grote schotel vormen voorradiotelescopie, ook hier dankzij heel veel rekenwerk en snellecommunicatie.

Dezelfde chip blijkt ook geschikt voor een heel andere toepassing:digitale radio-ontvangst op een smart phone, waarbij het criteriumvooral is, het energieverbruik te minimaliseren. In zijnproefschrift laat Van de Burgwal zien dat ook hier goede resultatente boeken zijn met de nieuwe manier van communiceren tussen deverschillende processoren. De multi-processorchip die hij toepast,is gebaseerd op de aan de UT ontwikkelde Montium processor,toepasselijk genoemd naar een kameleon.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK