HO betaalt goed

Nieuws | de redactie
28 oktober 2010 | In 2009 hebben 60 bestuurders van onderwijsinstellingen meer ontvangen dan 'de publicatienorm voor topinkomens', het gemiddelde ministersloon à €188.000. 34 bestuurders bij universiteiten en 19 bij hogescholen zijn onder hen. Stenden, VU en Wageningen springen er uit.

Dat blijkt uit een inventarisatie van het Onderwijsblad opbasis van meer dan honderd jaarverslagen. Van deoverschrijders zijn 8 vrouw en 52 man. In vier gevallen speelde ereen vertrekregeling mee.

Topposities zijn er voor de bestuursvoorzitters van Wageningen URen de Vrije Universiteit. Opvallend is de hoge beloning bij StendenHogeschool in Leeuwarden. Volgens de jaarrekening is bij hetsalaris ‘additioneel rekening gehouden met het internationale enondernemende karakter’ van de hogeschool.

Een aantal instellingen heeft inmiddels een streep gezet onder debonuscultuur, die zich uitte in zogeheten ‘variabele beloning’. Datgeldt onder meer voor de Hogeschool Utrecht en Avans Hogeschool.Bij Avans Hogeschool in Breda liggen de bruto salarissen van tweebestuurders mede om die reden ongeveer veertigduizend euro hogerdan in 2008. Bij de Technische Universiteit Eindhoven is devariabele beloning omgezet in vast salaris.

AOb-voorzitter Walter Dresscher is niet blij met de jongstegegevens van ‘zijn’ blad. “De crisis is kennelijk niet bij allebestuurders even goed doorgedrongen. We moeten ervoor zorgen dat erzoveel mogelijk geld op de plek terecht komt waar leerlingen enstudenten er wat aan hebben, dus bijvoorbeeld goedonderwijspersoneel, veel lessen en kleinere klassen. Bij nieuwearbeidscontracten moet er echt wat veranderen. Het is belangrijkdat een wettelijke normering snel wordt ingevoerd.”

Klik hier voor een overzicht van de beloningen


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK