Misser van AIVD?

Nieuws | de redactie
11 oktober 2010 | Weet Mark Rutte dit wel? Minister in spe Uri Rosenthal heeft in 1992 de extreem linkse studentenbond AKKU bijgestaan bij zijn verzet tegen het beleid van de regering. Die club werd lange tijd daar de BVD geschaduwd vanwege de ultralinkse acties en types daar in Nijmegen. Onder hen ook oud-VVD minister Verdonk, trouwens.

De activo’s van AKKU hoorden tot de organisatoren van een grotedemo tegen het beleid van Jo Ritzen als minister van O&W in1992. Deze actiedag in Den Haag liep ernstig uit de hand en de MEmoest fors geweld inzetten om de rust in de Hofstad teherstellen.

De studentenclubs haalden toen prof. Uri Rosenthal naar Nijmegenvoor een soort college in crisismanagement en grotere effectiviteitbij de organisatie van verzet. Activisten uit die tijd herinnerenzich de discussie met de COT-chef nog levendig. Zijn lessen vielenniet bij iedereen in goede aarde. Eén Nijmeegse punk van destijdsbekent tegen ScienceGuide dat hij Rosenthal met tomatenheeft bekogeld bij zijn educatief optreden voor AKKU.

Dat de AIVD-screening voor de formateur deze historische rol vande aspirant minister van BuiZa niet uitgediept heeft, kan nietverbazen. Het ultralinks verleden van VVD’er Verdonk enLPF’er Bijlhout was de geheime dienst immers ook ontgaan.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK