Rotterdam Academy van start

Nieuws | de redactie
27 oktober 2010 | "Alle ingrediënten zijn aanwezig om succesvol te worden, alleen samenwerken is nog nodig,” zei de OECD over de kansen van kennisregio Rotterdam. MBO en HBO instellingen in Rotterdam slaan de handen ineen om meer studenten hoger op te leiden. In de nieuwe ‘Rotterdam Academy’ worden vijf tweejarige opleidingen aangeboden.

Meer en hoger opleiden

‘Alle ingrediënten zijn aanwezig, alleen het slim verbinden moetnog.’ Dit concludeerde de OECD onlangs over Rotterdam alskennisregio. Zo’n slimme verbinding is nu gevonden door het AlbedaCollege, Zadkine en de Hogeschool Rotterdam. MBO en HBO gaansamenwerken om meer MBO-studenten hoger op te leiden. De RotterdamAcademy gaat vanaf volgend collegejaar op een fysieke locatie eenvijftal associate degrees aanbieden.

Om in te stromen gelden dezelfde toelatingseisen als voor eenreguliere hbo-opleiding. Een verschil met de brede vierjarigebacheloropleidingen is dat de AD opleidt tot een specifiekeberoepsgroep. Volgend studiejaar biedt Rotterdam Academy devolgende AD’s aan: Arts & Crafts, Educatief PedagogischMedewerker, Maintenance & Mechanics, Officemanagement enOndernemen.

Meer differentiatie

In de regio Rotterdam-Rijnmond hebben veel bedrijven eninstellingen functies die een hoger opleidingsniveau vereisen danmbo, maar weer te licht zijn voor een afgestudeerde hbo’er. Hierspringt de Rotterdam Academy nu op in. Samen met het werkveld inRotterdam zijn daarom de vijf genoemde opleidingen opgezet. Voor dekomende jaren wordt een verdere toename van de vraag verwacht enzal het aantal AD’s toenemen en ook meer differentiëren naar anderesectoren. Met de AD’s willen de drie scholen de doorstroom van mbonaar het hbo bevorderen, om zo meer hoger opgeleiden voor de stadop te leveren.

De verwachting is dat vooral mbo’ers aangesproken zullen worden,die normaliter niet voor een vierjarige hbo-opleiding zoudenkiezen. Na afronding van de AD is het bovendien mogelijk om in hetderde jaar van een reguliere aansluitende hbo-opleiding in testromen. De AD’s worden zowel in vol- als deeltijd aangeboden.

De Rotterdam Academy sluit helemaal aan bij de ambitie voorRotterdam Carrièrestad, onlangs gepresenteerd door Lectorarbeidsmarktvraagstukken Peter Ester. “Rotterdam doet het noch goedaan de onderkant, noch aan de bovenkant van de arbeidsmarkt. Het’talentlek’ kost Rotterdam nu al 12 miljard,” aldus Ester. U leestmeer over dit nieuwe arbeidsmarktmodel voor de stad Rotterdam hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK