Serious game voor publieksgedrag
Voor het verkennen van de psychonomische wetmatigheden die zezocht, ontwikkelde Kobes een nieuwe onderzoeksmethode die gebruikmaakt van serious gaming. Daarmee kan het al of niet zelfredzamegedrag in noodsituaties op een virtuele, maar zeer realistischewijze worden onderzocht. Zo bleek dat laaggeplaatste groenevluchtbordjes effectiever zijn dan de gebruikelijkehooggeplaatste.
Spel getest in echt hotel
Kobes valideerde de nieuwe onderzoeksmethode door experimenten uitte voeren in zowel een echt hotel als in een virtuele replica vandat hotel. Daarbij werden hotelgasten midden in de nacht gewektdoor een brandalarm. Sommige hotelgasten hadden voor de nacht desnelste vluchtroute geïnspecteerd. Deze personen zijn significantvaker via de nooduitgang gevlucht dan mensen die zich niet bewustwaren van deze snelste vluchtroute.
Het spel is een goede toets voor beleid
Uit het onderzoek van Kobes blijkt dat de serious game geschikt isvoor onderzoek naar brandveiligheid. Met de nieuweonderzoeksmethode kunnen veiligheidsmaatregelen in gebouwen nubeter worden afgestemd op het werkelijke gedrag bij brand.Bovendien is het met de serious game mogelijk om nieuweveiligheidsmaatregelen te toetsen voordat ze in de praktijk wordentoegepast.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Nederlands hoger onderwijs “negatieve uitschieter” op kansengelijkheid, toont OESO-rapport