Transfer OCW – Torentje?

Nieuws | de redactie
18 oktober 2010 | Premier Rutte bouwt in hoog tempo een eigen omgeving op door zijn beste, meest loyale mensen om zich heen te scharen. Na 8 jaar Kok en 8 jaar Balkenende lopen niet veel toonaangevende VVD'ers rond op het ministerie van Algemene Zaken, bijvoorbeeld. Vanuit zijn oude post op OCW lijkt Rutte nu ook vertrouwd talent naar zijn Torentje willen halen, zelfs van het hoogste niveau.

Rond de minister-president zijn al zijn sterkste wapensopgesteld om zijn kans op succes optimaal te maken. Met 52 zetelssteun in de Kamer -maximaal 76 op grond van het gedoogakkoord- moetRutte alles uit de kast halen om politiek te overleven. In zijnkabinet schragen hem daarom zijn belangrijkste vertrouwelingen-Opstelten, Schippers, Rosenthal- en mogelijke rivalen/stoorzendersop de rechtervleugel in zijn partij -Kamp, Teeven, De Krom- zijnmet posten afgekocht om koest te blijven.

In de Kamer heeft Rutte op sleutelposten ook zijn steunpilarenneergezet. Naast de nieuwe fractieleider Blok maakt nu ookHO-woordvoerder Mark Harbers een forse sprong. Hij gaat deportefeuille Financiën doen en zal zo CDA-minister De Jager bij deconcrete invulling van de 18 miljard bezuinigingen op de huidzitten.

Ook op ambtelijk niveau zoekt Rutte zulke steunpilaren. In Den Haagwerd bijvoorbeeld opgemerkt, dat Renk Roborgh(directeur-generaal Hoger Onderwijs,Beroepsonderwijs, Wetenschapsbeleid) al direct na de eersteMinisterraad van Rutte-1 op vrijdag een gesprek op hetTorentje kwam voeren.

De OCW-topman -‘de man van 13 miljard’- kent de premier zeer goeduit hun gezamenlijke tijd, toen Rutte staatssecretaris werd na dedéconfiture van Annette Nijs. In de jaren nadien verbreedde hijzijn bestuurlijk profiel in Den Haag, doordat hij onder ministerPlasterk ook verantwoordelijk werd voor hetemancipatiebeleid. Roborgh is bovendien een liberalegeestverwant. Zou hij samen met zijn partijgenoot-premier heelNederland subject gaan maken van een ‘Begeisterungsagenda’, àla de impulsen waarmee zij ooit de studenten trachtten te bevrijdenvan de zesjescultuur?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK