VU naar de Maan

Nederlandse wetenschappers ontwerpen missies
VU-Aardwetenschapper Wim van Westrenen is coördinator van een
NLSI directeur dr. Yvonne Pendleton is “zeer verheugd” met hettoetreden van dit gevarieerde team uit Nederland: “Ik heb mijn heleonderzoekscarrière samengewerkt met Nederlandse astronomen en benerg onder de indruk van hun maanactiviteiten en die van de overigeNederlandse maanwetenschappers. We zien uit naar de bijdragen vanhet Nederlandse team en zullen samenwerkingsverbanden met deAmerikaanse NLSI teams zo veel mogelijk ondersteunen.”
Radio-astronomisch onderzoek
Nederlandse maanwetenschappers doen verschillende onderzoeken naarde maan. De groep radio-astronomen wil zeer gevoelige astronomischemetingen doen met LOFAR (LOw Frequency ARray / Lage FrequentieTelescoop) vanaf de achterzijde van de maan (dark side of themoon), omdat ze daar geen last hebben van aardse radiosignalen. Ookis men geïnteresseerd in het gebruik van de maan als ‘spiegel’ omonderzoek te doen naar hoogenergetische deeltjes die door de zonworden uitgestoten.
Op de VU, in Utrecht en in Delft wordt op aardwetenschappelijkemanieren onderzoek gedaan naar de maan. Wim van Westrenen voert bijde afdeling Petrologie (gesteentekunde) van de Vrije Universiteitexperimentele gesteenteproeven uit, waarbij de omstandigheden vanhet inwendige van de Maan kunnen worden nagebootst. Ook publiceerdehij met zijn Groningse collega De Meijer een alternatieve hypothesevoor de vorming van de maan.
Kolonisatie ook van Mars?
Sinds vorig jaar is Bernard Foing van de European Space Agency inde afdeling aangesteld als bijzonder hoogleraar om onderzoek tedoen naar hoe de Maan (en Mars) gekoloniseerd kunnen worden.Meerdere teamleden zijn actief betrokken bij Europese plannen voormissies die robots op de maan willen zetten.
Dankzij het lidmaatschap worden uitwisseling van onderzoekers enonderzoeksgegevens van maanmissies met de Amerikaanse teams van hetNLSI vergemakkelijkt. Een van de doelen is het opzetten van eenformeel uitwisselingsprogramma waarbij Amerikaanse maanonderzoekerseen deel van hun onderzoek verrichten aan Nederlandseuniversiteiten en vice versa.
Meest Gelezen
