Beschermheiligen in kaart

Nieuws | de redactie
30 november 2010 | Welke heilige beschermt u tegen wat en waar kunt u deze als pelgrim in Nederland en Vlaanderen vereren en nabij zijn? Het Meertens Instituut komt met een databank waarin u uw eigen heilige voor uw eigen zorg of aandoening kunt opzoeken. Om te beginnen onder meer hoofdpijn, stuipen en slecht weer. Kortom, ook de kennissector kan in de actuele situatie rekenen op hemelse bijstand.

Het Meertens Instituut lanceert op donderdag 2 december de’Databank Beschermheiligen’ vol gegevensover de verering van heiligen in Nederland en Vlaanderen.Deze worden ingeroepen om mensen, dieren of gewassen tebeschermen tegen of te genezen van ziekten en ter voorkoming vanslecht weer.

De in de databank vermelde heiligen en de plaatsen waar ze terbescherming omstreeks 1960 werden vereerd, staan in verbinding metde volgende ziekten of problemen: hoofdpijn, stuipen, reuma, roosen slecht weer.

Wie in de database onder ‘doelen’ zoekt vindt de plaatsen waar deheiligen werden of worden vereerd, althans die plaatsen dieindertijd door de informanten zijn opgegeven. Ook kan er op denaam van de heilige en de plaatsnaam worden gezocht. Is de plaatstegelijk een bedevaartsoord, dan is er een link naar deBedevaartbank van het Meertens Instituut met een beschrijving vandat heiligdom en de pelgrimage.

Wie voor meer informatie de oorspronkelijke vragenlijst achter dedata wil raadplegen, kan op de site de scans van de betreffendevolkskundige vragenlijst(-en) uit 1959 inzien. Het digitaliserenvan de vragenlijsten is in volle gang. Het is de verwachting dat inde loop van 2011 alle vragenlijsten behorende bij debeschermheiligen te raadplegen zijn.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK