CDA beperkt langstudeer-boete

Nieuws | de redactie
29 november 2010 | Het partijcongres van het CDA heeft de plannen voor een boete op ‘langstuderen’ deels stilgelegd. Eerst moet voor de gehandicapte studenten een serieus alternatief komen. Want anders kunnen de ingrepen in de Wajong van minister Kamp evenmin verwezenlijkt worden.

VVD fijntjes klem

Het partijcongres besprak het harde rapport-Frissen over deonherkenbaarheid van het CDA in de voorbije jaren en over hetverlies van verbinding met de taal, zorgen en kansen van denetwerksamenleving. Om blijkbaar een direct bewijs van ‘lessonslearned’ te geven nam het CDA-congres een resolutie van een grotegroep individuele leden aan over het gebrek aan samenhang in hetbeleid van het kabinet ten aanzien van mensen met een handicap enhun kansen op studie en werk. De VVD-bewindslieden Zijlstra en Kampworden zo fijntjes klem gezet tegenover elkaar, bovendien.

Kern van de CDA-resolutie is dat het aanpakken van de explosiefstijgende Wajong-regeling zeer belangrijk is. Het is veel betermensen met een handicap en andere beperkingen aanarbeidsparticipatie, maximaal te stimuleren tot studiesucces endeelname aan de arbeidsmarkt, zeker de hoog opgeleiden onder hen.Voor het sociale stelsel, de houdbaarheid van de voorzieningen ende tekorten aan hoog opgeleide professionals is dit productieverdan hen tot hun 67e in de Wajong te houden. Het zalnatuurlijk ook ‘goedkoper’ zijn.

Meer maatwerk

Dan moet OCW niet juist deze groep onevenredig zwaar treffen dieover die studie vaak noodgedwongen langer moeten doen, vanwege hungezondheid. Ook moet men HBO en WO eerder stimuleren hen met extrabegeleiding optimaal studiesucces te geven dan instellingen testraffen die hen langer dan maximaal +1 in huis hebben.

De partijresolutie bepleit daarom een gerichte aanpak waarinstudiesucces en maximale ‘ontsnapping’ aan het Wajong-regimecentraal worden gezet. Minister Kamp zal blij zijn: hij krijgt eenpositief perspectief voor de Wajong-aanpak, waarbij een structureelhoge opbrengst bereikt kan worden door slim OCW-beleid.Staatssecretaris Zijlstra zal de langstudeer-boetes dan wel minderruw-generiek en met meer maatwerk vanuit de instellingen moetenvormgeven.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK