Checklist voor bewaren onderzoeksdata

De opvattingen over het bewaren van onderzoeksdata lopen breeduiteen: van ‘bewaar alles want je weet niet wat je er ooit nog meekan doen’ tot ‘specificeer wat je wel en wat je niet bewaart’.Omdat bijvoorbeeld oude scheepslogboeken bewaard zijn gebleven, kannu in klimaatonderzoek de ijsgrens van 100 jaar geleden wordenafgeleid. Vaak moeten onderzoeksgegevens bovendien bewaard wordenvoor (her)gebruik of om onderzoeksresultaten te valideren. Maar ditgeldt niet voor alle gegevens.
Om onderzoekers handvaten te bieden voor het bewaren van datazijn in opdracht van SURFfoundation algemene richtlijnen hiertoevastgesteld naar aanleiding van drie studies uitgevoerd door DANSsamen met 3TU Data Centre, Universiteit Leiden en hetInternationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) van deKNAW. Zij hebben vanuit drie wetenschappelijke disciplines gekekenhoe onderzoekers met onderzoeksdata omgaan, hoe ze data opslaan enhoe ze onderzoeksdata met elkaar delen.
Bepalen welke data je bewaart
Uit de studies blijkt dat het bewaren en selecteren opverschillende manieren gebeurt. Dit verschilt niet alleen perdiscipline, maar ook per vakgroep. Desondanks hebben deonderzoekers algemene uitgangspunten geformuleerd. Zo bevat dechecklist ‘
Vroeg stadium
Alle drie de studies concluderen dat het van groot belang is omin een vroeg stadium van het onderzoek na te denken over hetbewaren van de onderzoeksdata. Welke onderzoeksdata wil je opslaanen waarom? Ook al weten de onderzoekers aan het begin van hunonderzoek niet wat ze kunnen of willen doen met onderzoeksdata. Dechecklist kan onderzoekers hiermee helpen.
De studies en de algemene richtlijnen zijn te vinden op
