China naar de Maan

Nieuws | de redactie
15 november 2010 | In de week dat u -via ScienceGuide en 'Meet the Future'- zelf Neil Armstrong kunt bewonderen in Den Haag, toont China zijn eigen planetaire ambities.

De vorige maand gelanceerde Chinese ruimtesondeChang’E-2 zorgt voor nieuwe maanfoto’s, gemaakt van de plek waarmen in 2025 de eerste Chinees op een ander hemellichaam wil latenlanden. Premier Wen Jiabao onthulde de plaatjeszelf. Deze zijn gemaakt van de Regenboogbaai (SinusIridum), een halfronde basaltvlakte aan de rand van de MareImbrium. U ziet ze hier op de site van de Chinesemaanmissie.

Zij werden geschoten toen de Chang’E-2 op maar 18,7km boven het oppervlakte van demaanzee scheerde. China wil in 2012 of 2013 al eenonbemand toestel laten landen, ergens in dezeRegenboogbaai. In 2017 wordt met de maansonde Chang’E-4 beoogdeen zogeheten sample-return-missie naar de maan enterug sturen en acht jaar later een bemandemissie. 

“The Chang’E-1 orbiter is the first lunar probe of China. The lunarorbiting project is the first step of the “orbiting”,” landing” and”returning” strategy of lunar exploration of China. The Chang’E-1was successfully launched on Oct. 24th, 2007 at Xichang SatelliteLaunch Center and was guided to crash the Moon on Mar. 1st, 2009.The total mission length is 495 days.

The total amount of raw data is about 1.37TB, and 4TB of scientificdata have been produced. By the analysis and application of thesedata, a series of science results have been achieved, especially”the global image of the Moon by the first lunar mission of China”,the Chang’E-1 has made out its four scientific objectives, andprovides foundations for the promotion of the lunar sciences andplanetology in China and succeeding lunar exploration missions.”Aldus Yong-Chun Zheng op de site van de PlanetarySociety. 

En wilt u met ons Neil Armstrong zelf zien, horen en spreken?Kijk dan hier en meldt u aan voor zijn optreden op 18november a.s. bij Meet the Future in Den Haag. 



«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK