Doekle Terpstra moet Inholland redden

Nieuws | de redactie
22 november 2010 | De HBO-raad zet zijn zwaarste wapen in. De perikelen van Inholland raken zozeer de goede naam van heel de HBO-brache dat de voorzitter zelf de leiding overneemt van het sanerings- en revitaliseringsproces van de hogeschool.

Terpstra wordt inderdaad het soort ‘gedelegeerd bestuurder’ waar ScienceGuide vrijdag al over schreef. Deze vlucht naar voren om ingrijpen vanuit OCW voor te zijn, is voor heel het HO van belang. In de Kamer en op OCW leeft immers de gedachte dat bij grote bestuurlijke problemen vanuit de overheidingegrepen moet kunnen worden, ook op het niveau van de bestuurlijke autonomie van de instellingen. Dit te verhinderen was de Raad van Toezicht van Inholland niet meer gegeven.

Aplomb en twijfel

De nu oud-voorzitter van de HBO-raad zal zowel het CvB als de RvT van de hogeschool moeten vernieuwen. De bevoegdheid hiertoe zal hij wel van de bestaande Raad moeten krijgen, maar deze heeft blijkbaar weinig keus of speelruimte meer.

Ongetwijfeld zal Terpstra er nu niet voor kiezen voor lange tijd als een reguliere opvolger van Geert Dales op te treden. Eerder zal hij de bestuurlijke en ook ‘mentale/morele’ crisis binnen de hogeschool met maximaal aplomb willen aanpakken, de route naar herstel wijzen en in doen zetten. Daarna zal een ander met ‘schone lei’ een Inholland nieuwe stijl in de vaart der volkeren moeten stoten.

De Tweede Kamer zal overigens de nu doorgezette stap niet zondermeer slikken. ‘Oppositieleider’ bij het HO-beleid, Jasper van Dijk (SP), vindt Doekle Terpstra nu al geen goed alternatief. “Terpstra heeft de afgelopen jaren als voorzitter van de HBO-raad niet laten zien dat hij de problemen in het HBO serieus wil aanpakken. De diplomafraude zou een incident zijn en ook over de schaalvergroting heb ik Terpstra nooit gehoord. De HBO-raad heeft zich vooral ingezet om de macht van schoolbestuurders in stand te houden.” Overleg van de Kamer met staatssecretaris Zijlstra moet morgen helder maken of deze denklijn bredere steun vindt.

Geen wanhoop: Inholland is gezond

Wanhoop is voor Inholland en zijn medewerkers niet nodig. Eerder vandaag kon ScienceGuide al melden dat vanuit de financiële wereld wordt onderstreept dat de hogeschool een gezonde HO-instelling is, die eventuele klappen naar behoren zal weten op te vangen.

De LSVb en lidbond Studenten Steunpunt (sSt…) organiseerden vorige week een crimescene en rouwdienst in de hal van de Inhollandlocatie Diemen. Het onfortuinlijke slachtoffer: Toekomst van studenten, liggend in een kist, omringd door kaarsjes. Er was alle gelegenheid voor passanten om afscheid te nemen. Maar dat had meer te maken met het perspectief van de langstudeerders dan met Inholland als zodanig.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK