Duitse minister Schavan steeds sterker

Nieuws | de redactie
15 november 2010 | Angela Merkel laat haar onderwijsminister en politieke vriendin Annette Schavan niet los. Integendeel, op het CDU-partijcongres wordt Schavan nu gekozen als de hoogst geplaatste vice-voorzitter, direct onder Merkel. Tegelijk krijgen investeringen in kennis opnieuw een impuls in het politieke en economische debat bij onze oosterburen. OCW en ELI let op: het kan dus wel.

Annette Schavan kon een jaar geleden al bewijzen hoe sterk haarband met de Kanzlerein is. Zij gold als dé kandidaat -en eerstevrouw- voor de toppositie bij de machtige denktank van de CDU, deKonrad Adenauer Stiftung. Maar Merkel hield haar tegen velerverwachtingen in op haar post in het kabinet, nu met de liberaleFDP. Bovendien kreeg haar beleid een extra investeringspakket van€12 miljard als impuls. De ‘Bildungsrepublik Deutschalnd was enbleef het grote project van Merkel en Schavan samen. Daar kwam inde zomer nog een groot beleidsproject bovenop: deHightech-Strategie 2020 für Deutschland.

Door een reeks personele rochades binnen de CDU is Schavan in departijtop nu bovendien al haar interne rivalen kwijt. Als eersteondervoorzitter wordt zij nu de minister met de krachtigste positiebinnen Merkels eigen club. Ze bedreigt de Kanzlerin niet en isinmiddels een van meest ervaren, stevige bewindslieden in haarkabinet. En haar ‘Hausmacht’ binnen de CDU is sterk: Bundesland enCDU-bolwerk Baden Württemberg , de CDU-vrouwen-afdeling, en de meerbehoudende katholieke vleugel in combinatie met deonderwijswereld.

Nu de Duitse economie flink in de lift zit, scoort Schavan langstwee kanten tegelijk. Enerzijds is dit onverwacht sterke hersteleen bewijs van de wijsheid en effectiviteit van de strategie dieMerkel en zij hebben ingezet. Anderzijds benadrukken de zogeheten’Fünf Weisen’ van de Duitse SER, dat juist nu fors in onderwijs enLLL geinvesteerd moet en kan worden. Het tekort aan hoogopgeleide’Facharbeiter’ op mbo-hbo en wo niveau is nijpend door hetexportsucces en de krimpende bevolking. Zouden partijgenoten alsMarja van Bijsterveldt en Maxime Verhagen  al eens uitgebreidhebben gebeld voor enige bijlessen? En waarom niet?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK