Koninklijke onderscheiding Nobelprijswinnaars

Nieuws | de redactie
24 november 2010 | Waar een klein land allemaal niet goed in is, zo sprak staatssecretaris Zijlstra trots toen hij de Nobelwinnaars André Geim en Konstantin Novoselov tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw speldde. Handel, voetbal en wetenschap!

 

 

‘Oh shit….’

“When I got the telephone call, I thought, ‘oh shit!’, zo verteldede Nijmeegse onderzoeker André Geim nadat hij dit jaar samen metKonstantin Novoselov de Nobelprijs voor de Fysica had gewonnen. Watzou hij hebben gedacht toen hij te horen kreeg dat hij Commandeurin de Orde van de Nederlandse Leeuw zouworden? Staatssecretaris Zijlstra speldde denatuurkundigen tijdens een huldigingsceremonie in Nijmegen dezeonderscheiding op.

Geim en Novoselov hebben de Nobelprijs voor Natuurkunde 2010gewonnen voor hun onderzoek aan het materiaal grafeen. De Rus Geim,die tevens de Nederlandse nationaliteit heeft, is bijzonderhoogleraar in Nijmegen. Samen met Novoselov werkte hij ook in dejaren negentig al aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Handel, voetbal én wetenschap

“As a Dutch citizen, you follow the tradition ofDutch Nobel Prize winners that began in 1901, zo sprak Zijlstra debeide onderzoekers toe. “It is noteworthy that we have hadmany winners in physics. This just goes to show where a smallcountry can be great: not only in commerce, not only in football,but also in science.

With a citation impact score of 1.33, we rank amongthe top 5 in the world. That is 30% higher than the internationalaverage, and higher than the UK, Germany, Sweden, Finland andFrance. Our country also has a high degree of scientificproductivity. So there is a lot to be proud of.”

Meer over hun onderzoek en de Nobelprijs vindt u hier. De volledige speech van Halbe Zijlstravindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK