Lector beestachtig goed

Nieuws | de redactie
9 november 2010 | Lector van het Jaar Stijn Verhagen heeft Het Gulden Nijlpaard ontvangen. Dit is een prijs van het landelijk lectorenplatform Zorg & Welzijn voor leden die ‘boven het oppervlak uitstijgen’. De prijs roept de vraag op wat het HBO - en lectoren in het bijzonder - gemeen hebben met het dierenrijk.


Geen ‘academic drift’

HU-lector Verhagen is verbonden aan het lectoraat Participatieen Maatschappelijke Ontwikkeling, onderdeel van het KenniscentrumSociale Innovatie. Hij ontving de prijs op maandag 8 november vanprofessor Roel Kuiper, voorzitter van het lectorenplatform, omdathij eind september werd uitverkorentot Lector van het Jaar. Die verkiezing werd voor het eerstgeorganiseerd door ISO en ScienceGuide.

De jury van de Lector van het Jaar beschreef het werk vanVerhagen als “niet schools in de aanpak, heeft geen neiging tot’academic drift’, port studenten op tot eigen initiatief in hetonderzoek, en is zeer actief in de vertaling naar curricula en huninnovatie. Het vermogen van deze lector om letterlijk honderdenstudenten inhoudelijk aan het werk te zetten in praktijkgestuurdonderzoek vindt de jury daarom een prestatie waar velen in het HBOen het WO inspiratie van kunnen opdoen.”

Pauwen, hoenderen en nijlpaarden

In navolging van de komst van 500 Animal Cops is het dierenrijkook ‘hot’ in het HBO. Als het gaat over de positie, (wenselijke) rol en status van de lector worden opvallendvaak dierennamen gebruikt om aan te geven wat men bedoelt:

–Oud-KNAW president Frits van Oostrom schetste eerder dit jaarhet gevaar dat lectoren op hogescholen pauwen in dekippensoep worden;

–Oud-HBO-raad voorzitter Frans Leijnse gooide als ‘geestelijkvader van de lectoren’ de knuppel in het hoenderhokdoor te stellen dat onderwijs en onderzoek nog onvoldoendegeïntegreerd zijn en de hogeschool door professionele netwerkendaardoor als Januskop beleefd wordt;

–Het dierenbos kent een HBO-tintje sinds de benoeming van een heuseEfteling-lector;

–Er is een lectoraat ingesteld dat zich volledig richt op hetdierenwelzijn;

–Het Gulden Nijlpaard isuitgereikt aan lector Stijn Verhagen


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK