Mars-microben niet eng

Nieuws | de redactie
23 november 2010 | Een bemande Marsmissie hoeft niet te vrezen voor enge ziektes op de Rode Planeet. Infectiologen Mihai Netea en Jos van der Meer (UMC St Radboud) stellen dat zelfs als er leven op Mars is, de kans op infectie zeer klein is.

Die analyse is gepubliceerd in het november nummer vanNASA’s wetenschappelijke tijdschrift “The Journal ofCosmology”. Wetenschappers zien water als de voorwaarde voorleven op een planeet. Aangezien water op Mars vrijwel zekeraanwezig is (geweest), kan er sprake zijn van levensvormen op dezeplaneet. Deze kans is klein, maar niet nul.

Bacteriën maken dan de grootste kans, omdat ze de extremeomstandigheden van Mars kunnen trotseren. Virussen daarentegenhebben een gastheer nodig en daarom is de kans op hun aanwezigheidkleiner. De kans op grotere levensvormen zoals parasieten is nogvele malen kleiner.

Infectiekans

“Als er bacteriën zijn op Mars, is het zeeronwaarschijnlijk dat ze schadelijk en ziekmakend zijn voor demens”, stelt prof. Netea. “Eventuele levensvormen bevinden zichwaarschijnlijk relatief diep onder het oppervlak van Mars. Hierdooris de kans om in aanraking te komen met deze organismes klein. Bijonderzoek in de diepe bodem van de planeet kan er blootstellingoptreden.

Dat deze blootstelling de Marsreizigers ziek kan maken is echterniet waarschijnlijk. De bacteriën zullen door de leefomstandighedentotaal verschillend zijn van onze bacteriën. De bacteriën van Marsmoeten de competitie met de al geëvolueerde Aardse bacteriënaangaan en het is meest waarschijnlijk dat ze deze strijdverliezen.

Dat bacteriële toxines, schadelijke eiwitten die verspreid kunnenworden door bacteriën, ziek maken is ook niet realistisch. Daarvoormoeten de toxines een interactie aangaan met de cellen van de mens.Omdat deze Marstoxines waarschijnlijk totaal anders zijn dan deAardse varianten zullen ze niet passen op onze cellen en hebben zedus ook geen ziekmakend effect.”

Wat te doen bij terugkeer op aarde?

Aangezien er toch een (kleine) kans op infectie is, moeten deastronauten speciale pakken dragen die niet alleen beschermen tegende extreme omstandigheden, maar ook tegen mogelijkinfectiegevaar.

Ook zijn verschillende ontsmettings- en reinigingsstappenbelangrijk. Terugkerende astronauten kunnen een infectieoverdragen, wanneer zij weer in aanraking komen met de mensen opaarde. Om dat risico te minimaliseren, moeten astronauten wordenbehandeld en in quarantaine gehouden worden totdat een eventueleinfectie verholpen is.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK