Nobelwinnaars voor de klas

Nieuws | de redactie
30 november 2010 | Een ‘meet and greet’ met Andre Geim en Kostya Novoselov. Het gebeurt je als scholier niet elke dag. In de schaduw van de academische festiviteiten rondom de Nobelprijswinnaars mochten ruim vijftig VWO'ers delen in de feestvreugde. "Raadt u mij aan om te gaan studeren in Nijmegen? Ik las namelijk ergens dat u het systeem hier zo hiërarchisch vindt."

Gehuld in bedrukte Nobelprijs T-shirts wachten de leerlingen inhet Huygensgebouw vol spanning op het tweetal. In de tussentijdhebben ze er al een minicollege over grafeen en de historie van detwee prijswinnaars op zitten. En is er driftig gediscussieerd overde te stellen vragen. Per school mag er namelijk maar één vraaggesteld worden. In het Engels. ‘Oh nee, moet dat echt in hetEngels? Mijn Engels is echt heel erg beroerd’, klinkt hetpaniekerig vanuit een groepje leerlingen van het Dominicus Collegeuit Nijmegen.

Ondertussen heeft ook het aanwezige camerapersoneel zijn materiaalin stelling gebracht. Alles wordt tot in de puntjes voorbereid voorde sterren van de dag. ‘Oké, we doen nog even een testrondje om devragen te oefenen’, zegt een docent. Grote artiesten laten nueenmaal lang op zich wachten.

Een beetje gestoord

Als dan eindelijk de deur openzwaait, barst de zaal los en klinktluid applaus. Samir Fayumradah, van het Rhedens Lyceum uitRozendaal, weet het duo direct te verrassen. In vloeiend Russischsteekt hij van wal. ‘Tsja, mijn moeder is Russisch en ik bentweetalig opgevoed, maar ik volg ze ook al een tijdje, al voor datze hun Nobelprijs kregen.’ Niet uit het veld geslagen geeftNovoselov antwoord: ‘Waarschijnlijk in 2012 al, Samsung is er opdit moment mee bezig, en Apple is er ook in geïnteresseerd’, doelthij op de touchscreens die te maken zijn van grafeen.

Onvermijdelijk komt ook de vraag aan het duo wat hun plannen warentoen ze nog jong waren. ‘Ik ben eigelijk helemaal niet zo oud’,zegt Geim lachend. ‘Maar je moet wel een beetje gestoord zijn om alte denken aan een Nobelprijs als je zeventien bent. Ik wilde gewoonde beste van de klas zijn. In alles. Dat is een goede tip voorjullie. De beste zijn.’

Freek Roelofs van het Maaswaal College uit Wijchen probeert nog watmeer advies in te winnen: ‘Raadt u mij aan om te gaan studeren inNijmegen? Ik las namelijk ergens dat u het systeem hier zohiërarchisch vindt.’ Geim lacht en laat een korte stiltevallen.’Natuurlijk moet je gaan. Ook hier verandert veel invijftien jaar tijd.’

Don’t try this at home

Hij zet een metalen koker op tafel en doet zijn jasje uit.’Ik moest vorige week in een Brits nieuwsprogramma wat vloeibarestikstof op de grond gooien,’ vervolgt Geim. ‘Dat staat heelwetenschappelijk en lijkt gevaarlijk.’ Hij haalt de dop van dekoker en gooit wat van de dampende vloeistof over de grond. ‘Maariedereen die gestudeerd heeft weet dat het helemaal niet zo veelvoorstelt. Je kunt het zelfs drinken. But don’t try this at home.’Hij zet de koker aan de mond en blaast wat damp uit. De zaal kijktgeschokt toe.

‘En dat is waarom ik jullie adviseer om allemaal te gaan studeren.Kennis is macht.’ De boodschap is duidelijk. Helaas zit de tijderop en moeten de Nobel-laureaten verder met hun overvolleprogramma. De scholieren mogen nog even met het duo op de foto ener worden handtekeningen uitgedeeld. Op het scherm erachter flitsenwat letters voorbij: “Word jij de volgende Nobelprijswinaar?”

[bron: Voxlog]


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK