Noord Korea blijft verbijsteren

Nieuws | de redactie
23 november 2010 | Wat is er gaande in Pyongyang? Farid Tabarki (Studio Zeitgeist, lid redactieraad ScienceGuide) reisde enkele weken geleden naar Noord Korea. "De naadloze perfectie is de ultieme maakbaarheid. Het individu wordt daarin letterlijk opgeheven. Hij gaat op in het geheel."

“Op het plein voor het oorlogsmonument was één kraampje. Daarkon je flesjes drinken kopen, maar de bevolking heeft primairvoedselbonnen voor de loketachtige winkels. Zag ik daar in datkraampje zomaar een blikje Coca Cola staan! Meteen er op af, eencollectorsitem.

En toen merkte ik hoe het is om te leven in een soortgeen-geld-economie. Ik had een biljet van 10 yuan, ongeveer 1 eurowaard bij het officiële wisselen. De winkelier wees dat meteen af,dat kon echt niet. Hij had zoveel wisselgeld helemaal niet en zomeer en ik kon geen voedselbon overhandigen. Ik bood aan hem hetbiljet te schenken in ruil voor dat mooie blikje, maar ‘oh nee!’,afwijzende gebaren. Op dat moment snelde een begeleider toe en dieregelde het streng. Ik kreeg mijn blikje, de kraamhouder moest hetbiljet aannemen.”

Lees het volledige, soms onthutsende, vaak ongewild komische, metTabarki’s unieke foto’s geillustreerde en steeds totnadenken stemmende reisverhaal ‘Hamer, sikkel en penseel’ hierop ScienceGuide


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK