China zet volledig in op kennis

Nieuws | de redactie
8 december 2010 | Premier Wen Jibao zegt het glashelder: “The history of modernization is in essence a history of scientific and technological progress. Scientific discovery and technological innovations have brought about new civilizations, modern industries, and the rise and fall of nations. I firmly believe that science is the ultimate revolution”. TU Delft voorzitter en China-expert Dirk Jan van den Berg houdt Europa de spiegel voor én ziet grote kansen.

In zijn Innovation Lecture – een jaarlijks evenementvanuit het ministerie van EL&I in de Ridderzaal – schetstede Delftse voorman en oud-ambasadeur in Beijing feiten,verwachtingen en perspectieven van de ontwikkelingen in Azië en dekansen voor Nederland en Europa. 

Tussen 2000 en 2010 heeft China zijn uitgaven voor R&D kunnenlaten toenemen tot 1,5% van ht BBP. Tot 2020 wil men dit doendoorstijgen naar 2,5%. Dit is ook nodig, zegt Van den Berg,omdat het één-kind-beleid van de communistische machthebbersin voorbije decennia het land nu voor een zwaredemografische uitdaging stelt. De vergrijzing en de kosten van dezorg voor ouderen gaan in hoog tempo nu zeersterk oplopen. Dit kan alleen opgevangen worden door eensnelle overgang naar een kwalitatief hoogwaardige kenniseconomiemet een hoge productiviteit.

Wat dit voor Nederland, Europa en ons kennisbeleid in de komendejaren betekent, schetst Van den Berg scherp in zijn rede, die u inzijn geheel hierleest.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK