Concentratie universiteiten op profiel

Nieuws | de redactie
8 december 2010 | Hoe moeten de universiteiten zich – conform ‘Veerman’ - nu echt concreet gaan onderscheiden en profileren? En hoe kunnen ze daarmee veel hoger scoren in de wereldwijde rankings? AWT-voorzitter Joop Sistermans komt met een gedurfde voorzet van nieuwe combinaties, vijf universitaire centra in het Nederland ‘na Veerman’. “De 3TU moeten niet weg, maar wel anders.”

Sistermans stelt voor de universiteiten regionaal krachtiger aanelkaar te koppelen en daarbij een eigen profiel en oriëntatie telaten ontwikkelen. De betrokkenheid op hun directe omgeving -economisch, technologisch en sociaal-cultureel – zal dan al zorgenvoor veel onderscheidender profielen. Bovendien kunnen de zogecombineerde wo-instellingen hun internationale zwaartepuntensterker maken en daarmee hoger ‘scoren’.

Vijf stevige zwaartepunten

De AWT-voorzitter – die ook door OCW gevraagd is met Robbert Dijkgraaf en Fons vanWieringen de profielbekostiging conform ‘Veerman’ uit te denken ente werken – zei op het HBO-symposium over praktijkgerichtonderzoek, dat hij academisch Nederland zich het beste zagherschikken naar 5 stevige, onderscheiden zwaartepunten met eenkrachtige, regionale verankering:

-Amsterdam, een intensieve samenwerking van de beideuniversiteiten in een stedelijk profiel

-Noord-Oost Nederland, een stevig regionaal verband metklassieke en technische profilering

-Zuid-Oost Nederland, een analoog verband waarin klassiekewo-accenten en specialismes met een technisch en economisch profiel- ook in agribusiness – samenwerken.

-Zuid-West Nederland, waarin de Randstad-universiteiten metsterke inhoudelijke profilering, inclusief techniek engezondheidszorg, samenkomen.

-Utrecht, waar de UU reeds een centrumfunctie vervult eninternationaal stevig op de kaart staat qua profilering.

3TU niet weg, maar anders

De 3TU zouden hiermee niet langer de missie hebben toe tegroeien naar één instelling met drie locaties, maar moeteneen  thematische afstemming van zwaartepunten en profielenverzorgen als federatief verband. “Ze moeten niet weg, maaranders”, zei Sistermans.

Elk van de vijf bovenstaande academische concentraties zou zowel inde internationale rankings als bij de focus en massa voor desleutelgebieden van innovatie veel beter kunnen scoren. Bij derecente CHE Ecxellence Ranking bleek al dat de Nederlandseuniversiteiten in Europa relatief en absoluut hoge ogen gooien.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK