Elke Nederlander allochtoon
In elke Nederlandse familiegeschiedenis zijn wel sporen vanmigratie aan te wijzen. Dat is het uitgangspunt van de website
Schoorsteenvegers uit Italië
Van Sefardische Joden uit Spanje tot Hugenoten uit Frankrijk,van zeelieden uit Noorwegen tot schoorsteenvegers uit Italië, envan gastarbeiders uit Spanje tot vluchtelingen uit Iran en Afrika.Een deel van hen vestigde zich in Nederland en drukte een stempelop de nationale geschiedenis. Dit wordt zichtbaar gemaakt in dewebsite. Naast de meest recente inzichten zijn filmpjes te zien,foto’s, persoonlijke verhalen en archiefdocumenten. Bezoekerskunnen ook zelf informatie aan de site toevoegen.
Niet iedereen weet dat Nederland al eeuwen een vestigingsplaatsis voor migranten. Volgens prof. dr. Leo Lucasssen was dit projectdan ook hard nodig. “Bij migratie denken mensen al snel aan deperiode na de oorlog, toen Molukkers, Indische repatrianten,Turken, Marokkanen en zo verder naar Nederland kwamen. Dat demigratie in vroeger eeuwen minstens zo omvangrijk was, zoals in deGouden Eeuw, lijkt uit het bewustzijn weggezakt.”
Gebrekkig inzicht
Toch hoeven de meeste Nederlanders niet ver in hun stamboomterug te gaan of ze stuiten op buitenlandse voorouders. “Het begrip’autochtoon’ is dus zeer misleidend. Het beeld van een stabieleNederlandse bevolking die pas in de afgelopen halve eeuw ingrijpenddoor immigratie is veranderd, getuigt van een gebrekkig historischinzicht. Het is hard aan correctie toe.”
Bekende mensen als VVD-politica Laetitia Griffith en actricePaulette Smit stonden hun verhaal al af. Ook de Rotterdamsefortuynist Ronald Sørensen vertelt over zijn buitenlandseovergrootvader. Het project biedt volop informatie, maar wil ookhet vormen van collecties en het ontsluiten van bronnen overmigratie bij erfgoedinstellingen en migranten stimuleren.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Nederlands hoger onderwijs “negatieve uitschieter” op kansengelijkheid, toont OESO-rapport