Oplossingen werkdruk onderzocht

Werkdruk is binnen het HO een belangrijk en ook vaakcontroversieel thema. Naast de initiatieven die apart opfaculteiten worden genomen om deze te beperken, heeft deHU samen met Hanzehogeschool opdracht gegeven voor de ontwikkelingvan een instrument om werkdruk verder in kaart te brengen. Tevensmoet dit oplossingsrichtingen in beeld brengen, zodathet binnen HO-teams als hulpmiddel kan worden ingezet.
Hoge score
Uit het meest recente werkbelevingsonderzoek (2009) bleek dat dewerkstress – gemeten in ervaren uitputting encynisme – licht is toegenomen binnen de HU. Oorzaak lijktte liggen in een aanhoudend hoge score op de werkstressoren’werkdruk’, ‘emotionele belasting’ en ‘verstoring van de werk-thuisbalans’.
Werkdruk is binnen het WO en HBO een aandachtspunt,dat al langer en in vele omstandigheden op de agendakomt. Uit vergelijkingen met andere sectoren blijkt dat descore in het HO op terrein hoog is.
Onder leiding van Ben Fruytier, lector Organisatieconfiguraties enArbeidsrelaties, ontwikkelen docenten van de opleiding Personeel& Arbeid van HU en een facultair P&O-adviseur eenwerkdrukinstrument in samenwerking met onderzoekers uit dehogeschool in Groningen.
Met dit WEHBO-instrument worden stressrisico’s geanalyseerd enwordt een aanzet gegeven tot het indammen hiervan. Het instrument(een vragenlijst) wordt ontwikkeld en getoetst in pilots bij tweefaculteiten van beide instellingen.
Breed beeld uit allerlei faculteiten
Bij HU zijn dit de faculteiten Educatie (Seminarium vanOrthopedagogiek) en Natuur en Techniek (Life Sciences &Chemistry). Binnen Hanzehogeschool Groningen zal met pilots inàndere faculteiten worden gewerkt om een zo breed mogelijk beeld tekrijgen.
Binnen elke pilotgroep wordt in vier teams gewerkt: docenten,studiecoördinatoren, management en ondersteunend personeel. Voor delaatste wordt apart gekeken naar beleidsmatige en uitvoerendeondersteunende functies. Resultaat is een aparte vragenlijst voorelke groep.
Medewerkers brengen in kleine groepen aan de hand van eengedetailleerde vragenlijst zelf hun eigen werksituatie in beeld enbenoemen de specifieke risicofactoren voorwerkstress/overbelasting. In de groepsbijeenkomsten komen mogelijkeoplossingen naar voren die de begeleider na afloop verwerkt in eenadvies. De resultaten worden rond april 2011verwacht.
Meest Gelezen
De student als consument maakt vrouwelijke docenten extra kwetsbaar
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
Dijkgraaf wil zijn waaier doortrekken naar het onderzoek in het hbo en mbo
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
Kamer verbolgen over schendingen van wetenschappelijke integriteit door de UvA
