Repressie Belarus gaat door

Nieuws | de redactie
20 december 2010 | President Loekasjenko liet zich voor de zoveelste keer 'herverkiezen'. Het protest van de studenten en democratische civil society in Wit Rusland was er niet minder en niet minder moedig om. ScienceGuide biedt een Dossier Belarus om de aandacht voor hun strijd voor vrijheid en recht levend te houden.


-De democratische infomedia vanuit/bij Belarus houden u hier op de hoogte over de situatie.

– De door Loekasjenko ingehuurde beul, gevangenischef Alkaev, heeftin zijn herinneringen de ware, moordlustige aard van het regimeonthuld. U vindt meer over dit boek hier. 

– Prof. Anton van Kalmthout (UvT) analyseert het boek van Alkaev en zet het inde context van de historie en actualiteit van Belarus. “Zelfs hetrecht op afscheid en begrafenis wordt de nabestaanden onthouden. Deomschrijving van de executie luidt: uw echtgenoot, broer of zoon’has left the prison’.”

– Als een student uit Wit-Rusland met anderen in Europa meedenktover de civil society loopt die gerede kans van deStaatsuniversiteit gegooid te worden.

– Dictator Loekasjenko heeft allerlei vreemde hobby’s. Niet alleenis president Ahmedinejad van Iran een groot vriend, voorbeeld enfinancier van zijn regime, hij is uit zijn Sovjet-tijd nog steedseen bewonderaar van Lenin. Diens gebalsemde lijk wil hij graag naar Minskoverbrengen!

– Bij de vorige verkiezingen heeft Loekasjenko de uitslagbewust gemanipuleerd. Hij was zó populair, vertelde hij tegen Izevestia, dathij zijn score onder het volk maar flink verlaagde om de EU”om psychologiche redenen” te plezieren. CDA-Kamerlid enScienceGuide-columnist Pieter Omtzigt heeft daarover deRaad van Europa nader bevraagd.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK