App voor neurochirurgen wereldwijd succes

Nieuws | de redactie
25 januari 2011 | Neurochirurgie per telefoon is een hit. De Maastrichtse chirurg in opleiding Pieter Kubben scoort wereldwijd met diverse instructieve apps. Zijn ‘NeuroMind’ app is inmiddels de meest gedownloade neurochirurgische iPhone en iPad app ter wereld.

 

Een app voor mobiele telefoons waar neurochirurgische scores enanatomische afbeeldingen mee te raadplegen zijn. Pieter Kubbenmaakte in 2008 voor het eerst kennis met de iPhone en zag al snelin dat dergelijke digitale hulpmiddelen van groot belang kondenzijn in de geneeskunde. Hij ontwikkelde daarom voor artsen deondersteunende apps ‘NeuroMind’, ‘Safe Surgery’ en ‘SLIC’.

Met ‘NeuroMind’ staat de Maastrichtse neurochirurg in opleidingstevig in de ‘Top 10 Free iPhone Medical Apps for HealthcareProfessionals. Het programma is inmiddels al 40.000 keergedownload. “Dit soort aantallen had ik natuurlijk nooit verwacht.De ‘NeuroMind’ app is momenteel de meest gedownloadeneurochirurgische iPhone en iPad app ter wereld.  Voor wat datwaard is overigens, maar het klinkt natuurlijk wel leuk.”

Volgens Kubben zijn programma’s voor mobiele telefoons of iPad meer en meer onmisbaar voor artsen in hun werkzaamheden.Tegen het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zegt hij: “InPubMed verschijnen meer dan 700.000 artikelen per jaar. Stel dat0,1% voor mij relevant is, dan moet ik toch nog 2 artikelen per daglezen.” De snelheid van digitale hulpmiddelen kan volgens Kubbeneen uitkomst bieden.

Apps en computers kunnen volgens de Maastrichtse neurochirurg als gids dienen in de vorm van overzichtelijke richtlijnendie snel bruikbaar zijn, Met de app ‘Safe Surgery’, gebaseerd opeen checklist van het WHO, kunnen artsen bijvoorbeeld snel nagaan ofeen patiënt klaar is om veilig geopereerd te worden.

De ‘NeuroMind’-app is hier te vinden


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK