Minister wordt lector
Voorhoeve keert als lector bij de Haagse Hogeschool terug in hethoger onderwijs waar hij ook zijn carrière begon. Als hoogleraarinternationale betrekkingen was hij vanaf 1979 verbonden aande Universiteit Wageningen en werkte later in Leiden.Daarnaast had hij voor zijn aantreden als minister nog vier jaar deleiding over Instituut Clingendael.
Vrede, winst en beginselen
Als onderzoeker schreef Voorhoeve eind jaren ’70 het boek’Peace, Profits and Principles’. In deze klassieker die op menigliteratuurlijst voorkomt, beschreef hij de geschiedenis van hetNederlandse buitenlandbeleid. Professor Voorhoeve werdvervolgens lid van de Tweede Kamer voor de VVD en alsgerespecteerd defensie en buitenland expert werd hij vervolgensfractievoorzitter na de déconfiture van partijleiders Ed Nijpels in1986. Bij de verkiezingen van 1989 was Voorhoeve ooklijsttrekker, maar bleek als volksmenner minder geschikt. Hij werdals fractievoorzitter toen opgevolgd door Frits Bolkestein.
Later werd Voorhoeve minister van Defensie in het eerstePaarse kabinet. Daarmee werd hij zelf, wellichtonbedoeld, onderdeel van de geschiedenis van hetinternationale beleid van ons land. Zijn ambtsperiode werd namelijkoverschaduwd door de oorlog in Bosnië en de val van Srebrenica in1995. In 1999 vertrok hij uit de Tweede Kamer om lid te wordenvan de Raad van State.
Terug naar school
Voorhoeve is niet de eerste politicus die weer voor de klas komtte staan. Eerder deze week is Ernst
De drang van politici om in het hoger onderwijs aan de slag tegaan is niets nieuws onder de zon. Dries van Agt ging het verst.Hij vervulde diverse gasthoogleraarschappen over InternationaleBetrekkingen in het Verre Oosten aan universiteiten in Kyoto, Tokyoen Nishinomiya en schreef over deze periodes in zijn boek’Kraanvogels’.
Joris Voorhoeve zoekt het allemaal wat minder ver van huis enzal met ingang van maandag 15 januari aan de slag gaan in zijnwoonstad.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Taal- en rekentoetsen hebben lerarentekort vergroot maar kwaliteit pabo niet verbeterd