Neptunus maakt jaar rond

Nieuws | de redactie
3 januari 2011 | Gelukkig Nieuwjaar! Onze grote broer in het heelal, de blauwe gasplaneet Neptunus mag u in 2011 inspireren tot hardnekkigheid in uw kenniswerk én tot enige relativering. Bijvoorbeeld vanwege zijn minder hectische omlooptijd rond de zon......


Neptunus is groot. Vier maal zo groot als de aarde. Hij heeft zeker11 manen en sinds enige tijd weten we ook, dat er ringen om deblauwe planeet draaien. het is er zeer koud, zo ver van de zon,maar in de atmosfeer zijn woeste stormen gaande. [HetNASA/factsheet over deze planeet, met vergelijkingen met de onze,vindt u hier]

Waan van de dag

Met behulp van ruimtesondes en de Hubble-telescoop in deruimte weten we nu ook, dat in het  wolkendek van Neptunussoms grote ‘regio’s’ verkleuren en enkele jaren bijzonderestormsystemen optreden. Wat dat betreft, net als bij ons bij dewaan van de dag.

Hoe de mens Neptunus op de hielen kon gaan zitten, is ook zeerinspirerend voor het werk in de kennissector in dit nieuwe jaar.Bij de vondst van de planeet Uranus in 1781 vonden de geleerdenenkele afwijkingen in de berekende baan om de zon, ver achterSaturnus. Het leek wel of er nog verder weg, diep in de ruimteachter Uranus nóg een planeet cirkelde en deze de baan van Uranuskleine tweakjes gaf. Een jonge Britse wiskundige, John Adams, gingdaar in 1843 werk van maken.

Zijn rekensommen wezen op een planeet op 1,8 miljard kilometerachter Uranus die hij verder niet kon ‘zien’. Men geloofde het nieterg in Londen. Een Franse collega deed eenzelfde rekenpoging endeze Urbain Leverrier stuurde zijn data naar Berlijn in 1846.Binnen enkele maanden had de sterrenwacht daar de nieuwe planeet inhet vizier, precies daar waar Adams en Leverrier hem haddenvoorgecalculeerd. 

Terug op oude plek

Waarom is 2011 nu zo’n bijzonder Neptunus jaar? In hetnieuwe jaar zal deze grote, blauwe broer van onze planeet zijneerste ronde rond onze Zon hebben afgelegd sinds die slimmewiskundigen en Duitse astronomen hem wisten op te sporen. Neptunusis in de loop van 2011 terug op de positie rond die ster waar hijbij de ontdekking in 1846 werd gespot. Al weer een Neptunisch jaarachter de rug dus.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK