Atomen 3D in beeld

Nieuws | de redactie
7 februari 2011 | Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en het CWI in Amsterdam hebben een methode ontwikkeld om driedimensionale beelden van atomen te maken. De resultaten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe katalysatoren, zonnecellen en verbeterde LED-verlichting.


In het EMAT-laboratorium (Electron Microscopy for MaterialsScience) van de Universiteit Antwerpen lukten het wetenschappersvoor het eerst om in te zoomen tot op atomair niveau en dit ook inbeeld te brengen. Sandra Van Aert, Gustaaf Van Tendeloo (Antwerpen)en Joost Batenburg (CWI) wisten met behulp van een zeer krachtigeelektronenmicroscoop  nanodeeltjes  onder verschillendehoeken te bekijken. Nanodeeltjes hebben bepaalde fysische,chemische en biologische eigenschappen die op zeer kleine schaalanders zijn dan hetzelfde materiaal op grotere schaal. Dezeeigenschappen worden bepaald door de exacte driedimensionalestructuur van de atomen in het deeltje.

Door het toepassen van innovatieve meettechnieken slaagden deonderzoekers er tevens in om van slechts enkele beelden een3D-reconstructie te maken. Nu het voor het eerst is geluk om dedriedimensionale structuur van nanodeeltjes tot op atomair niveauin kaart te brengen, kunnen er grote stappen gezet worden in deontwikkeling van nieuwe materialen met revolutionair nieuweeigenschappen.

Met het onderzoek zal men nieuw inzicht kunnen verwerven om destructuur en activiteit van katalysatoren te begrijpen en omoptimale katalysatoren te ontwerpen, bijvoorbeeld voor gebruik inde auto-industrie. Kennis van de atomaire structuur is bovendienvan essentieel belang bij de ontwikkeling van onder meerefficiëntere zonnecellen, computerchips, veelzijdige lasers enaangename, meer heldere LED-verlichting.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK