Licht uit, spot aan

Nieuws | de redactie
28 februari 2011 | Hoe stuur je licht helder door troebel materiaal? FOM en UT onderzoekers doen dat door laserlicht letterlijk uit te doen om via blokkades een heldere spot te krijgen. Dit biedt uitzicht op boeiende toepassingen in de geneeskunde, zoals lichttherapie.

Als een laserstraal door een papiertje schijnt, dan verschijnter achter het papier een zwak gespikkeld intensiteitspatroon. Zo’nwanordelijk patroon ontstaat door interferentie: de lichtgolvenversterken elkaar op sommige punten en op andere punten verzwakkenze elkaar. Door selectief sommige lichtgolven te verwijderen,verkrijgen de onderzoekers een intensere spot op een gewensteplaats.

Deze nieuwe belichtingsmethode heet ‘binaireamplitudemodulatie’. De onderzoekers hebben deze getest met tweesoorten modulatoren: een gebaseerd op vloeibare kristalen en eenmicro-elektromechanische systeem (MEMS)-modulator. De MEMSmodulator bevat een miljoen kleine spiegeltjes, waarvan positieheel snel kan worden aangepast.

Hierdoor kan de methode in principe veel sneller werken dan dehuidige methode, een zogeheten golffront fase modulatie. Diesnelheid is essentieel bij dynamische media, zoals biologischweefsel. Bovendien  is dit relatief goedkoop en daardoor komentoepassingen in de geneeskunde een stap dichterbij. De resultatenzijn 15 februari gepubliceerd in het toonaangevende Amerikaansetijdschrift Optics Express.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK