Licht uit, spot aan
Als een laserstraal door een papiertje schijnt, dan verschijnter achter het papier een zwak gespikkeld intensiteitspatroon. Zo’nwanordelijk patroon ontstaat door interferentie: de lichtgolvenversterken elkaar op sommige punten en op andere punten verzwakkenze elkaar. Door selectief sommige lichtgolven te verwijderen,verkrijgen de onderzoekers een intensere spot op een gewensteplaats.
Deze nieuwe belichtingsmethode heet ‘binaireamplitudemodulatie’. De onderzoekers hebben deze getest met tweesoorten modulatoren: een gebaseerd op vloeibare kristalen en eenmicro-elektromechanische systeem (MEMS)-modulator. De MEMSmodulator bevat een miljoen kleine spiegeltjes, waarvan positieheel snel kan worden aangepast.
Hierdoor kan de methode in principe veel sneller werken dan dehuidige methode, een zogeheten golffront fase modulatie. Diesnelheid is essentieel bij dynamische media, zoals biologischweefsel. Bovendien is dit relatief goedkoop en daardoor komentoepassingen in de geneeskunde een stap dichterbij. De resultatenzijn 15 februari gepubliceerd in het toonaangevende Amerikaansetijdschrift Optics Express.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap