Mannen met witte pakken in HBO

Nieuws | de redactie
9 februari 2011 | Even waanden ze zich in een aflevering van CSI. Vijftien studenten Forensisch Laboratorium Onderzoek van Avans zochten afgelopen week naar de kleinste sporen en aanwijzingen op een ‘crimescene’ in Engeland, "de wereldleider op het gebied van forensische opsporing."

De groep ging naar de Staffordshire Universityin Stoke-on-Trent. Hier bezochten de studenten een zoreëel mogelijk ‘crime scene house’. Volledig gestoken in wittepakken, haarnetjes en mondkapjes gingen zij op zoek naar sporen,zoals bloed, haren en drugs. Saillant: er worden echt bloed enheroïne gebruikt om te onderzoeken, met oog op de kwaliteitvan de praktijktests die de studenten moesten uitvoeren.


Het maakte de ervaring voor de studenten zeer concreet enrealistisch. Zij volgden de sporen die zij vonden op de plaatsdelict tot in de rechtbank. Aan de hand van daarvan moesten ze zelfeen scenario opstellen over wat zij dachten dat er was gebeurd. “Zewillen nu allemaal bij de technische recherche’, meldt docent KayMichiels lachend. ‘De studenten hebben er een certificaat gehaalden gesproken met de Engelse auteur van het lesmateriaal dat we bijAvans gebruiken. Engeland is wereldleider op het gebied vanforensische opsporing.”

De forensische wereld is in beweging en lijkt nog maar weinigrekening te houden met landsgrenzen. Men haalt daarmee ook ‘allemedia’. Maar hoe gaan de onderzoekers nu in het écht te werk? Destudenten maakten tijdens de studiereis kennis met de manier vanwerken in de Angelsaksische wereld. “Er zijn verschillendewerkwijzen in Nederland en Engeland. In Nederland doet detechnische recherche het onderzoek ter plekke en voeren ze in hetlaboratorium alleen de tests uit. In Engeland verzamelen deanalisten zélf de sporen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK