Middel kanker herstelt ook dwarslaesie

Nieuws | de redactie
7 februari 2011 | Een middel tegen kanker dat ook op twee manieren het herstel van zenuwweefsel na een dwarslaesie bevordert. Dat blijkt uit de eerste resultaten van internationaal onderzoek van onder andere UU-celbioloog Casper Hoogenraad. Hij krijgt € 1,5 miljoen van NWO voor verder onderzoek naar ‘Taxol’.

“Het voordeel van Taxol is dat het een reeds goedgekeurdgeneesmiddel is en dat er al veel bekend is over de interacties methet menselijk lichaam”, vertelt Hoogenraad. Taxol wordt normaalgesproken als chemotherapiemiddel tegen kanker gebruik, maar blijktnu ook het herstellend vermogen van zenuwweefsel te bevorderen. Hetmiddel onderdrukt twee effecten van een dwarslaesie die de groeivan nieuwe zenuwcellen belemmeren.

Na een dwarslaesie raakt het skelet van de zenuwcel (cytoskelet)instabiel. De kleine eiwitbuizen die het skelet van de cellenvormen, in de beschadigde zenuwcel, zijn na een dwarslaesievolledig door de war geraakt. Dit blokkeert een gestructureerdegroei van de cel. Daarnaast ontstaat er na een dwarslaesielittekenweefsel op de plek van verloren weefsel, waardoor nieuwezenuwcellen moeilijker gekweekt worden.

Eerste resultaten veelbelovend

Casper Hoogenraad is namens de UU de Nederlandse leider van eenbreed internationaal onderzoek dat tevens wordt uitgevoerd aan hetMax Planck Institute of Neurobiology in Duitsland en het KennedyKrieger Institute en de University of Miami in de VS. Met de Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro zal Hoogenraad nu eenNederlandse onderzoeksgroep opzetten die de mogelijkheden eneventuele risico’s van het alternatieve gebruik van hetgeneesmiddel verder moet gaan onderzoeken.

De eerste onderzoeksresultaten die onlangs in wetenschappelijktijdschrift Science verschenen, stemmen Hoogenraadpositief. Taxol kan bij de behandeling van ruggenmergletsel zeerplaatselijk worden toegediend en omdat het in lage dosis wordttoegediend vallen de bijwerkingen mee. “Er moet nog veel onderzoekgedaan worden, maar dit zijn al veelbelovende resultaten.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK