Spontane studentendemo?

Nieuws | de redactie
21 februari 2011 | Hoe kan een Arabische heerser de protesten van zijn volk tegengas geven? Door studenten uit eigen land in het buitenland ‘spontaan te laten demonstreren’ voor de dictator. Khadaffi zet daarbij dreigementen met beursverlies en erger in.
Libische studenten in Amerika melden telefoontjes vanuit deambassade van hun land waarin zij opgedragen werden inWashington DC te betogen voor het regime. Daarbij werd het hentoegestaan de eventuele kosten voor zaken als kosten voorvliegtickets bij de ambassade in te dienen ter vergoeding. Eenweigering te demonstreren voor Khadaffi zou ernstige consequentieshebben.

Niet alleen zouden de studenten hun beurs van de regeringverliezen, maar ook anderszins zou het regime ze wel weten tevinden. “Ik kreeg te horen dat ‘de overheid mijn volledige naam engeboortedatum had’, en dat ik moest beloven dat ik zou komen.”

De Libische ambassade ontkent niet alleen de bedreigingen, menweet ook zeker dat het de zo gezagsgetrouwe studenten zélf warendie hier het initiatief hebben genomen tot een bewijs vanaanhankelijkheid. De studenten die opriepen tot betogingen om steunte geven aan de regering van Khadaffi hebben eigen fondsen om hunacties te organiseren en te betalen, vertelt de ambassadeurbijvoorbeeld. Zij hadden uit eigener beweging naar hem gebeld ominstemming te krijgen voor hun initiatief!


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK