Twente en Utrecht scoren met Open Access

Nieuws | de redactie
15 februari 2011 | De universiteiten van Twente en Utrecht publiceren in Nederland het beste via Open Access. Ook wereldwijd doen zij het goed, zo blijkt uit The Ranking Web of World Repositories. Twente reageert verheugd: “Voor ons is UTpublications een etalage waarin we precies kunnen laten zien wat we hier aan kennis produceren.”

In The Ranking Web of World Repositories, van hetSpaanse Cybermetrics Lab,is verder een bescheiden rol weggelegd voor Nederland. NaastUtrecht en Twente scoort ook de Rijksuniversiteit Groningen nog neteen plaatsje bij de eerste 25. Daarna is het lang wachten op eenNederlandse notering op de lijst met 1120 internationalekennisinstituten met een wetenschappelijke database. Er is dusruimte voor verbetering.

Open Access is al enige tijd een belangrijk onderwerp in deacademische wereld. SURF deed al onderzoek naar hoe wetenschappelijke tijdschriften geld kunnenverdienen aan open access publiceren en het NWO heeft het onderwerp recent ook hoog op de agenda gezet. InTwente is men al sinds 2002 bezig met het systematisch publicerenvan hun onderzoeken. “We stimuleren hier zo veel mogelijk dat onzeonderzoekers hun artikelen via het systeem openbaar maken”, verteltMaarten van Bentum, van Servicecentrum Bibliotheek &Archief.

In de Spaanse OA-ranking is geen plaats voor NederlandseHBO-instellingen. Het publiceren vanuit kenniskringen en lectoratenheeft de nodige impuls nodig, zo blijkt ook uit het onderzoek’Stromen van kennis’ van SURFshare. Doekle Terpstra en Johannes van der Vos schrijvenhierover in het onderzoek: “Open Access is voor hogescholen hetvoertuig om kennis te delen, te laten circuleren maar ook omsamen met anderen nieuwe kennis te creëren.”

Op de UT wordt inmiddels 70 van de gepubliceerde artikelen viaOpen Access gedeeld en bestaat de database inmiddels uit 15.000artikelen. Met name voor het HBO, waar praktijkgestuurd onderzoekeen duidelijke link met de omgeving in bedrijfsleven en samenlevingheeft, is hier nog veel winst te boeken. “Er is nog een wereld tewinnen,” zou Terpstra zeggen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK