Uitschrijven met behoud van beurs

Nieuws | de redactie
21 februari 2011 | Hoe kan een student bestuurswerk doen en toch ontsnappen aan de langstudeerboete? De VVD ziet wel wat in een idee vanuit de studentenbonden zelf: uitschrijven met behoud van beurs.

Kamerlid Anne-Wil Lucas wil van haar partijgenoot Zijlstra opOCW weten wat hij van dit voorstel vindt. “Collegegeldvrij studerenis een simpele maar effectieve oplossing voor studenten die zichvoltijds inzetten voor goed onderwijs en een bloeiendverenigingsleven”, zegt zij naar aanleiding van plannen die ondermeer het ISO bij de recente hoorzitting in de Kamer presenteerde.Uitgangspunt daarvan: de bestuurlijk actieve student zou eenbestuursbeurs moeten kunnen ontvangen, ook als deze zichuitschrijft. 

Bij de huidige regeling betalen studenten een jaar collegegeld,ook als ze vanwege hun bestuurlijke functies geen onderwijs volgen.”Dat is raar,” vindt Anne-Wil Lucas. Bovendien vindt zij het ookvreemd dat zo’n student wel bekostigd wordt, want: “daar betaalt deoverheid gemiddeld nog 4300 euro per jaar per student aan bij.’

In het plan van de studentenorganisaties wordt er van uitgegaan,dat het jaar dat de betrokkene uitgeschreven staat niet zalmeetellen bij het benutten van de nominale studieduur in HBO of WO.Na afloop daarvan zou de student zich opnieuw kunnen inschrijven enhaar studie zonder verdere vertraging kunnen afronden en zo eenlangstudeerboete vermijden. “Ik vind het een interessant idee enhoor graag van de staatssecretaris wat hij ervan vindt”, zegt Lucasderhalve.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK