Een uniek muziekgebeuren: de Gurre Lieder

Nieuws | de redactie
15 maart 2011 | Zelden uitgevoerd. Te moeilijk, te groots, te hoge eisen aan orkest, koor en zangers. Toch doen 356 jonge musici van Codarts en het Koninklijk Conservatorium dit waagstuk: de Gurre Lieder van Arnold Schönberg. Een uitzonderlijk werk uit zijn vroege oeuvre, toen hij nog meer Wagner dan Der Meister zelf wilde worden. Een uitvoering zoals zelden vertoond en vertolkt in Nederland, kortom.

Op tekst van de Deense dichter Jens Peter Jacobsen schiepSchönberg in 1901 een fulminant, maar ook kleurrijk en rijkgeschakeerd werk, waar Wagner op zijn wolk goedkeurend bijgeknikt moet hebben. Het stuk kent een verteller, vijf solisten,drie mannenkoren, een achtstemmig gemengd koor en een reusachtigorkest. De twee conservatoria halen dan ook alles uit de kast. Eenkoor van 200 man, een enorm orkest met 40 violen, 16 altviolen, 10man slagwerk, 10 hoorns en ga zo maar door. Dirigent isSchönberg-specialist pur sang Reinbert de Leeuw. De Doelen, deAnton Philipszaal en de Frits Philipszaal zullen trillen op hungrondvesten bij de uitvoering van dit werk.

Voor de Gurre Lieder zijn natuurlijk zangsolisten nodig. Enwat voor zangers! Het stuk vereist Wagnerstemmen die zo’ngigantisch koor en orkest ‘aan kunnen’. De rol van Tove, devrouwelijke hoofdpersoon, vereist een  Isolde of Sieglindestem die tegelijk in staat is zeer poëtische teksten over tebrengen. Het was dan ook een glansrol van bijvoorbeeld JessyeNorman in haar hoogtijdagen. Codarts en KC hebben zo’n grote zangeresgevonden: Melanie Diener.

Zij zong al op een recente, bekroonde opname van het stuk vanSchönberg. Voor haar zal deze reeks van Gurre Lieder uitvoeringenbovendien een fijne opwarmer zijn. Want alle zangers en zangeressenin dit ‘vak’ zijn zich aan het prepareren voor 2013. Het grote Wagnerjaar, 200 jaar na zijn geboorte, 130 jaar na zijn dood.En zoals het latere, revolutionaire werk van Schönberg ondenkbaaris zonder Wagners invloed, zo zijn de Gurre Lieder ondenkbaarzonder diens Tristan of Parsifal. De Gurre Lieder kregen hunpremière in 1913, dus dat wordt dan wereldwijd meteen meegevierd!

U vindt hier de speciale site van de uitvoeringscyclusen zelfs een Facebook-groep.

Mis dit unieke muziekgebeuren niet en bestel hier kaarten voorde drie uitvoeringen:

23 maart in de Doelen in Rotterdam

24 maart in de Frits Philips Muziekzaal inEindhoven 

26 maart in de Anton Philipszaal in DenHaag.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK