Een uniek muziekgebeuren: de Gurre Lieder

Op tekst van de Deense dichter Jens Peter Jacobsen schiepSchönberg in 1901 een fulminant, maar ook kleurrijk en rijkgeschakeerd werk, waar Wagner op zijn wolk goedkeurend bijgeknikt moet hebben. Het stuk kent een verteller, vijf solisten,drie mannenkoren, een achtstemmig gemengd koor en een reusachtigorkest. De twee conservatoria halen dan ook alles uit de kast. Eenkoor van 200 man, een enorm orkest met 40 violen, 16 altviolen, 10man slagwerk, 10 hoorns en ga zo maar door. Dirigent isSchönberg-specialist pur sang Reinbert de Leeuw. De Doelen, deAnton Philipszaal en de Frits Philipszaal zullen trillen op hungrondvesten bij de uitvoering van dit werk.
Voor de Gurre Lieder zijn natuurlijk zangsolisten nodig. Enwat voor zangers! Het stuk vereist Wagnerstemmen die zo’ngigantisch koor en orkest ‘aan kunnen’. De rol van Tove, devrouwelijke hoofdpersoon, vereist een Isolde of Sieglindestem die tegelijk in staat is zeer poëtische teksten over tebrengen. Het was dan ook een glansrol van bijvoorbeeld JessyeNorman in haar hoogtijdagen. Codarts en KC hebben zo’n grote
Zij zong al op een recente, bekroonde opname van het stuk vanSchönberg. Voor haar zal deze reeks van Gurre Lieder uitvoeringenbovendien een fijne opwarmer zijn. Want alle zangers en zangeressenin dit ‘vak’ zijn zich aan het prepareren voor 2013. Het grote Wagnerjaar, 200 jaar na zijn geboorte, 130 jaar na zijn dood.En zoals het latere, revolutionaire werk van Schönberg ondenkbaaris zonder Wagners invloed, zo zijn de Gurre Lieder ondenkbaarzonder diens Tristan of Parsifal. De Gurre Lieder kregen hunpremière in 1913, dus dat wordt dan wereldwijd meteen meegevierd!
U vindt hier de speciale site van de uitvoeringscyclusen zelfs een
Mis dit unieke muziekgebeuren niet en bestel hier kaarten voorde drie uitvoeringen:
Meest Gelezen
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
