Extreem korte lichtflitsen voor hersencellen

Nieuws | de redactie
30 maart 2011 | Kleurstoffen zijn nodig om hersenweefsel in beeld te brengen en dat is niet erg gezond. Met ultrasnelle laserpulsen is het nu mogelijk om driedimensionale afbeeldingen te maken van neuronen in hersenweefsel, zonder schade. Een vondst van de VU.

Dit ontdekten onderzoekers in een samenwerking tussen deNeuroscience Campus Amsterdam en LaserLaB Amsterdam.VU-natuurkundigen Stefan Witte en Marloes Groot enhersenonderzoekers uit de groep van Huib Mansvelder publiceren hunresultaten deze week in Proceedings of the National Academy ofSciences (PNAS).

Een belangrijk onderdeel van veel hersenonderzoek is het inbeeld brengen van neuronen in levend hersenweefsel. Hiervoorgebruiken artsen bijna altijd kleurstoffen, hoewel deze vaak dewerking van de cellen verstoren en mogelijk zelfs het weefselbeschadigen. Zulke kleurstoffen maken het lastiger om betrouwbareresultaten te krijgen en zijn een belangrijke reden dat dezetechnieken bij bijvoorbeeld hersenoperaties niet bruikbaarzijn.

Neuronen, witte materie en bloedvaten

De VU-onderzoekers laten nu zien dat ze hersencellen direct inbeeld kunnen brengen door middel van een techniek die bekend staatals 3e harmonische generatie (3HG) microscopie. Ze maken hierbijgebruik van de unieke structuur van het hersenweefsel zelf om eenintense, extreem korte lichtpuls uit een infrarode laser opspecifieke plaatsen in het weefsel gedeeltelijk om te zetten inlicht van een andere kleur.

In hun artikel laten de onderzoekers zien dat ze met hogeresolutie drie-dimensionale afbeeldingen kunnen maken van neuronenin levend weefsel. Ook witte materie en bloedvaten kunnen ze zoscherp in kaart brengen. Verder gebruiken ze de 3HG techniek ommicroscopisch kleine electrodes het weefsel in te leiden en dezemet hoge precisie op een vooraf uitgekozen neuron binnenin hetweefsel te plaatsen. Hiermee kunnen ze vervolgens de electrischeimpulsen van de cel bestuderen.

Nader onderzoek laat zien dat deze 3HG techniek de hersencellenniet significant beïnvloedt en dus mogelijk bruikbaar is voorklinische toepassingen, zoals het in kaart brengen van gezond enbeschadigd weefsel tijdens hersenoperaties.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK