Hoe doet u het in Europa?

Nieuws | de redactie
30 maart 2011 | De eerste resultaten van het Europese classificatieproject U-Map worden erg leerzaam voor universiteit en hogeschool in Nederland. Zij gaan antwoorden geven op de cruciale vragen: 'wie bent u eigenlijk qua profiel en waar scoort u nou écht?' De eerste appetizer doet naar meer smaken.

De 6 dimensies waarop de HO-instellingen in Europa gemeten engebenchmarkt worden zijn zowel rijker als veelvormiger dan hetgebruikelijke rijtje van rankingscriteria. Het geheel isonmiskenbaar geïnspireerd door de multidimensionele ranking enbenchmarks waarmee het Duitse CHE het debat over rankings een andere richting enhoge kwaliteit heeft gegeven. De 6 dimensies zijn: researchinvolvement, regional engagement, teaching and learning, knowledgeexchange, student profile en international orientation.

Succes voor KUO

Door aspecten als regionale vertakkingen en onderwijskundigeoriëntatie mee te wegen kan op veel diversere definities enrelevanties van kennisprestaties -relaties gemeten en gescoordworden. De eerste uitkomsten laten zien dat sommige HO-sectoren inons land het in zulke rijke data-omgevingen goed doen.

Zo scoren de kunsthogescholen in de Randstad, als de HKU, Codarts en AHK, erg goed op twee kenmerken tegelijk, dievaak als contradicties worden gezien: hun betrokkenheid op dedirecte, regionale omgeving en kunstpraktijk én deinternationalisering van hun organisatie, curricula, relaties enmensen. Dit maakten de makers van U-Map bekend tijdens demasterclass over profilering in het HBO.

Opmerkelijk profiel

De mate van wereldwijde attractie op studenten, docenten enpartnerrelaties van deze instellingen behoort tot het beste dathier in ons land en Europees gerealiseerd wordt. Dat bleek al in deanalyse van de commissie Dijkgraaf over dezesector van mei 2010.  

Een vergelijkbaar opmerkelijke kwaliteitsprofiel komt ook voorbij sommige van de agrarische opleidingen in ons land. Ook dezekennen een zeer sterke regionale verankering in combinatie metwereldwijde oriëntatie en relatienetwerken. Maar ja, Beethovens Zesde Symfonie heet niet voor niets ‘dePastorale’ en Bach componeerde niet voor niets zijn Bauernkantate.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK