Negen trekkers voor innovatie

Nieuws | de redactie
7 maart 2011 | Minister Verhagen van EL&I heeft 9 'toppers' benoemd die de innovatiesectoren moeten gaan trekken. Met een oud-voorzitter van Feyenoord uit de tijd dat die club nog weleens iets won, twee ex-Shell-aanvoerders en de chef de bureau van Rem Koolhaas.De minister zorgt wel voor evenwicht in zijn club topadviseurs.Onder de 9 is ook een jeugdvriend van Johan Cruijff die tot hettweede elftal doordrong en later een bestuurder van Ajax werd:Leo van Wijk. Opvallendste benoeming is wel die van Victor van derChijs als de trekker voor het terrein ‘creatieve industrie’. Hij isonder meer lid van de Raad van Toezicht van Nederland Kennisland.Als vliegveldmanager werkte hij namens Schiphol onder meer aande redesign van JFK in New York. Eén van zijn eerste werkdagenaldaar was 11 september 2001. Sinds enige jaren is Van derChijs de managing director van OMA, het architectuurbureau van RemKoolhaas.

De oud-Shell-toppers Rein Willems [in de link zijn interview metScienceGuide] -een partijgenoot van Verhagen in deEerste Kamer- en Jeroen van der Veer worden de trekkers van deterreinen Chemie en Energie. Van der Veer was onder meer jurylidvoor de Wozzie Award van de Apple-oprichter. Eenoud-collega van Mark Rutte zit ook onder de 9: Cees ‘t Hart vanCampina moet Agrofood trekken was voorheen bijUnilever verantwoordelijk voor het implementerenvan Foods & Ice Cream strategie in Europa.

Vanuit het hoger onderwijs komt Amandus Lundqvist. De oud-TU/e-voorzitter,oud-voorzitter van Feyenoord en chef van SURF gaat het terreinHigh Tech trekken. Een andere link met het onderwijs biedtKoos van Oord, de trekker voor het thema Water en de baas van hetgrootste baggerwerk op aarde, De Wereld in Dubai. Hij istevens bestuursvoorzitter van de Reformatorische Bijbelschool DeWittenberg. 

“Het gaat om mensen met een uitstekende staat van dienst en eenbreed netwerk in deze sectoren. Zij hebben samen met de MKB’ers ende wetenschappers de kracht en zwaarte om een concreet actieplanneer te leggen met de kansen en knelpunten per sector. Zo zorgen weervoor dat die sectoren kunnen blijven uitblinken,” zegtVerhagen.

U vindt een compleet overzicht van de 9 en hun opdracht hier.

      


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK